U nastavku današnjeg članka jedna jako zanimljiva i pomalo opuštajuća tema a koja je povzana sa jako čudnim vremenom koje nas prati u poslednjih nekoliko dana. Naime, imali smo jako lep početak proleća, da bi onda za vikend imali i više nego nagli pad temperatura, a u nekim delovima Srbije smo videli i sneg u aprilu, što se jako retko dešava. 

Mnogo je narodnih verovanja koji važe za to da u aprilu vidimo sneg, a jedno od najpoznatijih verovanja je ono, koje kaže:”Udaj se u aprilu kada možeš, užitak za nju, užitak za njega.” Osobe sa druge strane koje su rođene u aprilu mesecu su dobronamerne, vredne i vedrog su duha. Jako su duhovite, i uvek su sklone šali. Čuvanje tajni im ide jako dobro od ruke, a omiljene su u društvu jer se jako lako mogu privikunuti na svačiji karakter. Vedre noći u aprilu opake su i voću i vinu, april u kiši, maj u cvetu.
Ako je april vlažan, onda je valjan. Također, ako je april lep, maj će da bude ružan, aprilska kiša je također blagoslov, a majska je još bolja.

Jako je retko da u aprilu možemeo da vidimo snežne padavine, a u proseku na ovim prostorima se samo pete godine pojavi sneg u četvrtom mesecu. Po narodnim verovanjima, radi se o “Babinim hukama”, a prema narodnim verovanjima također, ovo je upozorenje od prirode da živimo bliže svojim komšijama, i da promenimo svoje raspoloženje na bolje. Također, ovo je podsetnik da uradimo ono što smo zaboravili do sada da uradimo. 

Ads