Vijesti o državnim isplatama za građane Srbije i više je nego dobra svaki put kada se oglasi ministar finansija Siniša Mali, a pogotovo jer ta pomoć dolazi baš sada kada je najpotrebnija. Naime, do sada je država već u nekoliko navrata isplaćivala pomoć običnim građanima, ali i pravnim licima svih firmi u Srbiji, a pokrili su sve grane biznisa, pogotovo one koje su ove godine doživjele najveće gubitke. Pored toga, građanima je isplaćena pomoć u visini 100 eura, ali su već nekoliko puta uplaćivani minimalci za radnike u svim firmama u Srbiji.

Ministar finansija kaže kako su vrlo zadovoljni sa dosadašnjim radom i napretkom u paketima mjera pomoći tokom ekonomske krize uzrokovane pandemijom korona virusa. On je sada najavio i novu isplatu i to čak dva minimalca za novoosnovana preduzeća i firme, koje su registrovane u periodu od 15. marta do 20. jula 2020. godine. Država je do sada već uplatila po 100 eura jednokratne pomoći za četiri miliona građana Srbije, a nedavno je najavljeno i povisivanje penzija i minimalaca.

Prema tom povećanju, penzioneri će imati veću penziju za 5,9 posto, a minimalna plata će biti povišena sa dosadašnjih 30 hiljada na 32.156 dinara. Ljudi koji su u kreditima također su imali olakšice u smislu zastoja naplate svih obaveza u periodu od aprila do juna, ali je odobren i dodatni moratorij za august i septembar. Ovo nije nosilo nikakve dodatne kamate, pa tako građani mogu samo nastaviti plaćati redovne iznose kao i do tada. Sve ovo se radi u cilju kako bi se zaštitili svi građani Srbije, a pogotovo oni koji su najugroženije kategorije u Srbiji.

Ads