“U muci se poznaju junaci” kaže jedna stara izreka, a na našim se prostorima to uvijek iznova dokazuje kada se dese neke nepredvidive stvari i nesreće, bilo da se radi o prirodnim nesrećama ili o nekim tragedijama uzrokovanim ljudskim faktorima, bilo to slučajno ili namjerno. Čim se nešto desi, odmah se organizuje veliki broj ljudi ne samo u toj državi nego u svim zemljama regiona i odmah svi priskaču u pomoć.

Crveni križ također je među prvima koji se odazivaju na sve takve situacije, ali su vrlo često i prvi na udaru kritika kada god se radi o dijeljenu i preraspodjeli pomoći, obzirom da se većina stvari daje upravo njima i šalje na njihove adrese. Vrlo je teško naći pojedince koji će biti dovoljno pošteni i pravični da se sve to dijeli pravedno i da se zapravo pomogne ljudima, jer uvijek postoji neko ko će kočiti taj sistem ili će na neki način htjeti iskoristiti priliku za lični profit. Međutim, ponekada se i pretjera sa tužbama, pa se onda više ne može znati tačno ko je u pravu a ko ne. Naime, kako se pojavila vijest u medijima, ljudima iz pogođenih područja najviše pomažu civilni volonteri i humanitarci, a sad se stalno priča o tome da ne treba da dolaze jer se stvara gužva.

Jedna volonterka snimila je video, kazavši kako se ljudima traže potvrde o nacionalnosti kako bi dobili pomoć. Crveni križ je ovo demantovao, te su rekli kako nije tačno da se traži ikakva potvrda, te da je podijeljeno skoro 130 tona hrane, preko 50 hiljada litara vode, i veliki broj drugih potrepština. Video pogledajte OVDJE

Ads