Svaka vjera ima svoja pravila, a otkako je svijeta i vijeka postoje i religije i vjerovanja u neka viša bića i vječni svijet koji se nalazi negdje iznad nas. Ovakve stvari prenose se sa koljena na koljeno stoljećima, pa se tako i dan danas štuju vjerski praznici od ranije, iako su se načini proslavljanja tih praznika poprilično promjenili. Naime, nekada ranije se to mnogo više gledalo i nije smjelo da se radi ništa ako je praznik na crveno slovo, ali mladi danas malo manje vode računa o tim stvarima.

Ipak, sutra je jedan od velikih praznika za Pravoslavce, a to je Mala Gospojina, koja je također poznata i kao Mala Bogorodica ili Mala Gospođa. Ovaj praznik posebno slave žene, jer se slavi sveta Bogorodica koja je rođena u Nazaretu, u porodici majke Ane i oca Joakima. Marija je bila po ocu carskog roda dok je po majci bila iz reda prvosveštenika, a ona je bila najveća radost svojim roditeljima koji nisu mogli dugo imati djece, te su se zavjetovali Bogu da im pomogne. Mala Gospojina je vrlo važan praznik i tokom njega se označava vrijeme kada se počinje sa sjetvom, oranjem ali i stočarskim svečanostima. Ako dan bude lijep na ovaj praznik, jesen i zima će biti blagi.

Ipak postoje i određene stvari koje ne smiju da se rade na taj dan jer donose nesreću. Tako naprimjer žene na taj dan ne smiju da čiste kuću, peglaju, peru veš ili rade bilo kakve slične poslove, te se općenito ne smiju raditi nikakvi poslovi sa rukama.

Ads