Do sada smo nekoliko puta pisali o tome kako su internet i društvene mreže od velike koristi, na kojima možemo naći super savjete i trikove vezane za svakodnevno funkcionisanje, a koji mogu itekako olakšati znatno posao. Sa druge strane moramo napomenuti, kako se isti taj internet i društvene mreže znaju zloupotrebljavati, pa tako ima ljudi iz cijelog svijeta koji ga koriste u loše svrhe, pa postavljaju sve i svašta.

U nastavku vam donosimo jedan super trik koji je potreban svakom domaćinstvu. S obzirom na to da nam se bliži zima, ovaj super savjet je od velike koristi, a kako ste i sami po naslovu mogli vidjeti radi se o kvakama na vratima na koje skoro svi mi uvijek zaboravljamo.

Stolarija je od velike važnosti i zato je moramo održavati redovno, a kada su u pitanju vrata i prozori, vrlo često zaboravimo na kvake, što nikako ne bi trebali. Naime, njih bi trebali redovno da podmazujemo, a od velike je važnosti da to uradimo prije nego što dođe zima. Time ćete doprinijeti da se kvake i brave lako otvaraju i zatvaraju, ali će i okovi, koji su najskuplji element PVC i aluminijumske stolarije, duže trajati. Za ovo nije neophodno da kupujete specijalne i skupe preparate i masti koje su namjenjene samo za tu svrhu.

Dovoljno je da upotrebite stari dobri vazelin, a ovu mast bi inače bilo dobro da uvijek imate u kući. Sve što treba da uradite jeste da suhom krpom obrišete “jezičak” na svakoj bravi i kvaki, a zatim da prstima nanesete malu količinu vazelina i nekoliko puta otvorite i zatvorite prozor, odnosno vrata, kako bi se mast dobro rasporedila. Da li ste znali za ovo?

Ads