Niko od nas nije očekivao da će se u ovoj godini desiti pandemija koja se pojavljuje jednom u sto godina i koja će imati ovakve posljedice na čovječanstvo u svakom pogledu, od zdravstvenog do ekonomskog. Kraj se još uvijek ne nazire a pitanje je u kakvom ćemo svijetu živjeti kada do njega i dođe.

Kada se virus tek pojavio u Kini ostatak svijeta je nezainteresovano pratio šta se tamo dešava jer smo svi mislili da će to ostati problem ove velike zemlje i da do nas neće ni doći. Kada je pandemija buknula u Italiji i Španiji postali smo svjesni da za virus ne postoje prepreke i da hiljade kilometara udaljenosti za njega ne predstavljaju nikakvu prepreku. Svi stručnjaci koji izučavaju korona virus se slažu da se radi o čudnom virusu koji ih neprestano iznenađuje i kakav do sada nisu imali priliku vidjeti.

Mnogi se pitaju kako je onda jedan scenarista koji nema medicinsko obrazovanje mogao napraviti film koji do u detalje opisuje pandemiju koju proživljavamo a koji je snimljen prije devet godina. Radi se o filmu Zaraza koji je snimljen 2011. godine i u kojem igraju poznati holivudski glumci Gvinet Poltrou i Mat Dejmon. Radnja filma je pandemija koja se iznenada pojavljuje a Gvinet dolazi iz Hong Konga prilično bolesna i niko od doktora ne može da otkrije u čemu je poroblem. Ona ubrzo umire a zaraza se počlinje širiti velikom brzinom.

Radi se o do tada nepoznatom virusu koji napada pluća a koji je nastao mutacijom sa slijepih miševa na ljude. Kada su scenaristu pitali kako je do u detalje mogao predvidjeti šta će se dešavati, on je odgovorio da je dok je pripremao film razgovarao sa velikim brojem epidemiologa i virusologa koji su mu objasnili da je ovakva pandemija sasvim izgledna.

Ads