Naš organizam je zaista čudo prirode kada shvatimo na koji način ono funkcioniše, ali vrlo često ga zanemarujemo i ne vidimo signale koje nam tijelo daje kada je vrijeme za uzbunu. Skoro svakog dana otkrivamo nešto novo o svom organizmu, a nismo ni svjesni koliko bi trebali voditi računa o tome, sve dok nas ne zadesi neka bolest. Naše tijelo nam zapravo daje na vrijeme signale da nešto nije u redu, ali ako se ne obaziremo na to, kasnije sebi samo pravimo još veći problem.

Odlazak u toalet je jedna toliko svakodnevna i mahinalna radnja da malo ko od nas zapravo razmišlja o tome koliko puta smo imali veliku nuždu a kamoli o tome koliko je česta, sve dok nas ne zaboli stomak. Nismo ni svjesni koliko ljudi zapravo ima isti problem sa time, pogotovo jer svi živimo nekim ubrzanim tempom života, u kojem ne vodimo računa toliko o kvalitetu hrane koju jedemo, nego samo “ubacujemo” hranu u želudac da ne bi bili gladni. Upravo to uveliko može uticati na redovnost stolice, odnosno može nam napraviti velike probleme, pogotovo ako ne unosimo dovoljan broj vlakana koji su od ključne važnosti za ovaj aspekat.

Međutim, ako vas s vremena na vrijeme zatekne situacija u kojoj se osjećate loše i imate bolove u stomaku zbog neredovne stolice, imamo rješenje za vas. Naime, postoji jedno takozvano “dugme” pomoću kojeg odmah odlazimo u toalet, a ono se nalazi odmah ispod pupka. Čim pritisnete ovo mjesto sa dva ili tri prsta, nakon nekoliko minuta ćete osjetiti potrebu za pražnjenjem crijeva.

Ads