Glumica Belma Lizde Kurt, koja se proslavila ulogom Rabije Bubić Bube u humorističkoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”, a to je manje poznato je doživjela veliku porodičnu tragediju 2010. godine. Ovoj popularnoj glumici i njenom mužu, reditelju Alešu Kurtu se desila najgora stvar koja se može desiti jednom roditelju, a to je da su izgubili svoje dijete, sina kada je imao samo 10 godina. Tragedija se dogodila dok je desetogodišnji dječak Jan Isak bio kod šezdesettrogodišnje rođake u Kanadi. Oni su poželjeli da se voze kajakom, međutim, desila se stravična nesreća.

Tokom vožnje kajak se nekako prevrnuo, a dječak i njegova rođaka su nestali. Suprug nestale žene je zvao policiju, nakon čega je krenula velika potraga uz pomoću čamaca i aviona i helikoptera. Prevrnuti kajak ugledali su narednog dana u četiri sata ujutro, dok su ženu i njenog nećaka pronašli šest sati kasnije pored podvodnog grebena. Dovezli su ih do bolnice, a nešto kasnije nesretni dječak je preminuo od posljedica smrzavanja, dok je žena preživjela. Ovi sarajevski umjetnici nisu nikada željeli da govore o ovoj svojoj porodičnoj tragediji, već su se fokusirali na vaspitavanje svoje mlađe kćerke Ume. Glumica se posvetila i radu sa djecom, a svoju kreativnost je usmjerila i ka modi, te je inspirirana svojom kćerkom dizajnirala je modnu liniju za najmlađe koja se zove Umin ormar:

” Željela sam da stvorim novu dimenziju, koja u velikoj mjeri dolazi iz moje ljubavi prema teatru i pričanju priča. Ali Umin ormar istovremeno je i moj bunt protiv konzumerizma i nepoštovanja našeg kulturnog nasljeđa. Veliki sam poštovalac djece i njihove percepcije svijeta, volim da im se približim i postanem im na neki način frendica” – te je otkrila da je upravo Uma bila ta koja joj je dala snagu u najtežim danima kada je izgubila sina

 

Ads