Prije tri godine je sudbina jendog malog Nigerijsca postala viralna, kada su se pojavile fotografije neuhranjenog djeteta koje je jedva stojalo na nogama. Napušten od strane roditelja jer su za njega mislili da je vještac on je bio prepušten ulici. Čak osam mjeseci ovo jadno dijete je lutalo ulicama i preživljavalo od ostataka hrane koje bi mu prolaznici dali.

Srećom na ulici ga je prnonašla volonterka Anja, Dankinja koja je živila i volontirala u Africi. Bila je zaprepaštena kada je ovog malog dječaka našla golog kako tumara ulicama. Mršav i prepun parazita zbog života na ulici. Odmah ga je nahranila i napojila. Njegovo malo tijelo je zamotala u deku i odnijela ga u bolnicu. Objavila je apel za pomoć onlajn i za samo dva dana ljudi širom svijeta su uspjeli donirati ukupono 1,8 miliona eura. Ovaj mališan je tada dobio i ime, Hope. Što na engleskom znači Nada. Sirotište koje upravo Anja vodi je namjenjeno baša za „vještičiju djecu“ u Nigeriji. Na žalost na ovim prostorima u mnogim plemenima se i danas u 21. vijeku vjeruje u natpirodno, i mala djeca su najčešći krivci za nedaće koje zadese njihove porodice, smatraju ih krvim za neimaštinu porodice. Zbog toga ih proglašavaju nepodobnim i izbacuju na ulicu.

Nakon njegovog spašavanja Anja je počela bilježiti napredak Hopea svake godine, pa ni ova nije bila izuzetak. Ponovo je napravila fotografiju mališana rekreirajući onu prvu potresnu na kojoj ga hrani keksom i daje mu vodu da pije. Hope je već stasao u malog momčića sa puno svjetlijom budućnošću pred njim. Anja mu je ovaj put poručila da se više neće slikati ovakvu fotografiju rekavši mu “Znаm dа tо vоlіš, аlі vеć ѕі роkаzао ѕvіјеtu dа ѕі роbјеdnіk. Vіšе tі nе trеbа mоја zаštіtа. Ѕnаžаn ѕі і znаm dа ćеš uѕkоrо роkоrіtі ѕvіјеt, nаvіјаm zа tеbе dо krаја”.

Ads