Svi stručnjaci na svijetu nas uporno upozoravaju kako nam je jedina zaštita od zaraze korona virusom nošenje zaštitne maske i fizička distanca, bar dok se ne pronađe efikasna vakcina. Kada su uvođene mjere za mnoge djelatnosti se zahtijevalo da radnici nose i maske i vizire kao što je slučaj sa ugostiteljima ili frizerima.

Međutim, istraživanje koje je provedeno u Švicarskoj je pokazalo da viziri ne pružaju zaštitu kako se to isprva mislilo. Naime nakon testiranja velikog broja osoba pokazalo se da su mnogi od zaraženih nosili vizire kao zaštitu i švicarska vlada je upozorila svoje građane da viziri ne predstavljau zaštitu od infekcije, ako se nose bez maske na licu. Naučnici su do ovog zaključka došli nakon što je provedeno ispitivanje nad osobama koje su zaražene korona virusom a koje su radile u jednom hotelu u Graubundenu.

Tada se u stvari u praksi pokazalo da sve osobe koje su nosile samo vizire su bile zaražene virusom dok one koje su nosile samo zaštitnu masku nisu. Šef zdravstvenog odjela u ovom kantonu, Rudolf Leutold je rekao da je jedina stvar koja je zajednička za sve one koji su zaraženi je vizir koji su nosili kao zaštitu, dok među onim uposlenicima koji su kao zaštitu koristilio samo maske, nije bilo zaraženih.

Čak štaviše i jedan gost kojeg su posluživali radnici koji su nosili vizire je također zaražen što pokazuje da vizir ne pruža zaštitu nikome. I glavna doktorica u ovom kantonu je rekla da viziri pružaju puno manju zaštitu od maski koje se nose priljubljene u lice i da oni u stvari samo stvaraju lažni osjećaj sigurnosti.

 

Ads