Josip Broz Tito je postao legenda na ovim prostorima, čovjek koji je vodio jednu od najjačih država na svijetu, što je za nas sada samo pojam jer iako svaka država ima svoje predjsednike i svoju vlast, čini se kako od svih njih bi mogli sastaviti možda jednu manju vladu koja bi radila posao časno i pošteno, kako i drugima. O Titu bi se moglo pričati i pisati danima, mnogi su to već do sada dosta puta i učinili, ali još uvijek je ostalo more neispričanih priča koje su možda već i otišle u zaborav i nikada neće biti rečene.

Međutim, ono što se o Titu zna jeste da je bio vođa čvrste ruke, zalagao se za rad i za prava radnika, plate su bile solidne, posla je bilo za svakog, a većina je u tom periodu mogla i kuće graditi sa dvadeset i nešto godina, što je danas skoro pa nemoguće. On je vodio računa o svom građanstvu, pa je tako vrlo često išao i u obilazak cijele republike, ali je njegove i odnose sa stranim državnicima, te je išao i na svjetske turneje kako bi se nalazio sa njima.

Međutim, od svih tih mjesta postoji jedno mjesto koje je njemu izazivalo neku jezu. Naime, on je posjetu ovom gradiću uvijek izbjegavao, koliko god je to bilo moguće, a radi se o Čačku. On je smatrao ljude iz Čačka povezanim ravnogorskom pokretu, a stari stanovnici kažu kako su protivnici režima išli preventivno u zatvor čak i po sedmicu dana prije njegove posjete, a jednom je čak nestalo struje tokom Titovog govora, pa su mnogi Čačak zvali “buntovnički grad”.

Ads