Da ćemo dugo pamtiti ovu godinu, naravno oni koji je prežive, nije dokaz samo pandemija korona virusa koja ne pokazuje nikakve znakove smirivanja, nego i razne nesreće koje se dešavaju u svijetu od onih koje je izazvala ljudska nepažnja pa do prirodnih nepogoda.

Svijet je prije nekoliko dana ostao u šoku nakon što su cijelu planetu obišle snimke razorne eksplozije u Bejrutu, koja je odnijela veliki broj života a materijalna šteta je nemjerljiva. Pored toga iz različitih dijelova svijeta stižu slike razornih oluja i zemljotresa, kao i požara i sve skupa ne izgleda nimalo dobro. Vremenske prilike su se i u našem regionu znatno promijenile zbog klimatskih promjena za koje je opet krivac čovjek, i sami smo svjedoci da ljeto nije onakvo na kakvo smo navikli.

Veliko nevrijeme sporadično pogađa područja na Balkanu a u posljednjoj sedmici na udaru se našla Hrvatska i to dijelovi ove države koji prije nisu bili na udaru ovakvih pojava. Tako je jučer popodne poharana Dalmatinska Zagora a u trenu su temperature spale u prosjeku između 5 i 7 stepeni. Posljednja tri dana je Dalmacija na udaru nevremena a meteorolozi predviđaju da će tako biti cijelu sedmicu.

Najveće udare nevremena je osjetila Cetinska krajina i zaleđe koje se prostire prema Kozjaku, a u Sinju je u roku od tri sata palo oko 16 litara kiše po metru kvadratnom što se u ovim krajevima skoro ni ne pamti. Prema pisanju portala Dalmacija danas, temperatura u Sinju sed spustila sa 33 na 19 stepeni u jako kratkom vremenskom intervalu, a puhao je toliko jak vjetar da je i saobraćaj bio jedno vrijeme potpuno zaustavljen.

Ads