Ova situacija se sigurno desila mnogim domaćicama, a to je da im se na nov tepih prospe kafa ili vino i tako sve upropasti, pa se onda one nalaze u problemu kako to očistiti. Ono što je važno napomenuti jeste da ukoliko imate malu djecu ili kućne ljubimce, onda je tepihe mnogo bolje očistiti nekim prirodnim sredstvima za čišćenje, nego raznim industrijskim hemikalijama. Mnoge od vas sigurno ne znaju da sa par namirnica koje imate u svojoj kuhinji možete nešto očistiti, isto kao i sa raznim sredstvima za čišćenje koje kupite u supermarketima.

Zbog čega trošiti sline novce na razna sredstva za čišćenje, kada to možete riješiti sami kod kuće sa samo nekoliko namirnica koje svaka domaćica ima u svojoj kuhinji. Evo recimo jedan savjet ukoliko imate kućne ljubimce, onda je fleke na tepiju najbolje očistiti praškom za pecivo. Ono što treba da uradite jeste da prašak za pecivo pomješate sa malo vode, tako da smjesa bude gusta, i onda time istrljate fleku. Kasnije samo usisajte tepih i vaš problem je rješen. Uz pomoć kisele vode uspješno možete očistiti frišku fleku na tepihu ili na bilo kojem drugom namještaju, poput fotelja, kreveta, ugaonih garnitura i slično.

Treba da već postojeću fleku pospete sa kiselom vodom i pustite da malo odstoji, i tako će se fleka kroz neko vrijeme povući, a na vama je da krpom prebrišete površinu koja je bila flekava. Još jedan vrlo koristan savjet koji je jako dobar za čišćenje tepiha, a to je vjerovali ili ne krompir. On će usojeti da izvuče svu dubinsku prljavštinu na površinu, i vaš tepih će da izgleda kao nov. Krompir treba da narendate i prelijete ga vrelom vodom, a nakon što se ohladi namočite krpu u tu smjesu iscijedite i pređite preko cijelog tepiha. Vjerujte nam bit ćete prijatno iznenađeni.

Ads