Situacija na našim prostorima oduvijek je bila vrlo specifična, naši narodi su od pamtivijeka zajedno, nekada u ljubavi, nekada u mržnji i nepodnošenju, ali je jedna od najvećih tabu tema na ovim prostorima miješani brak. Naime, iako je ta pojava bila dosta prihvaćenija za vrijeme Jugoslavije, nakon rata sve tri strane se oštro protive takvim ljubavima, pogotovo stariji ljudi i generacije. Međutim, ima onih koji su uporni i ne predaju se lako pa se odluče na zajednički život bez obzira na sve.

Naime, priča koju je jedna anonimna djevojka htjela podijeliti sa javnošću govori upravo o ovakvoj temi i predrasudama kroz koje prolaze ti mladi ljudi. Ona je svoju priču stavila na stranicu “Širimo ljubav a ne mržnju”, a ta priča ganula je mnoge. Naime, kako kaže ona je Hrvatica i katolkinja koja je rođena u Hrvatskoj, a zaljubila se u pravoslavca. Iako je znala da joj neće biti lako sa porodicom, djevojka nije odustajala i zabavljala je se sa njim, a onda je odlučila i da se uda, što je zaprepastilo njenog oca, koji je stalno insistirao da ga ostavi. Ipak, to se nije desilo a oni su se preselili u Beograd.

Djevojka je napisala da donekle razumije oca jer je izgubio brata, ali i nogu u ratu, ali isto tako se nadala da će on razumjeti nju. Međutim, kada im je bila slava, pozvani su da dođu u njihovu kuću. Njen otac je već bio pun predrasuda, ali kada je došao tamo i i vidio na koji način su ih dočekali i pripremili se za njih, djevojkin otac je bio sretan, jer je vidio da je sretna i ona.

Ads