Situacija oko granica se nastavlja ovih dana, iako je svih proteklih mjeseci to jedna od najaktuelnijih tema u svim državama. Naime, kako nam je već svima poznato, stanje sa graničnim prijelazima je postalo potpuno neizvjesno, pa se tako situacija mijenja iz dana u dan, spram epidemiološke situacije u zemljama. Naime, sve države polako otvaraju svoje granice, iako recimo Grčka još uvijek ne planira da otvori granice za Srbiju, a neki spekulišu da bi to moglo ostati tako čak do naredne godine.

Hrvatska je pokušala spasiti turizam i sezonu, pa su tako dopuštali ulaz svima koji imaju dokaz o posjedovanju nekretnine ili uplaćenom ljetovanju. Što se tiče Srbije, EU još uvijek nije dala zeleno svjetlo za ulazak na svoju teritoriju, ali su oni izdali preporuku, što znači da svaka država sama postavlja pravila za prelazak granice. Od danas se otvaraju granice za Srbiju na Kipru, ali uz jedan uvjet, a to je da posjeduju negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, kako stoji na zvaničnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Srbije. U tom priopćenju također stoji da svaki putnik mora da posjeduje propusnicu za let (CyprusFlightPass) kako bi se mogli uopšte ukrcati na avion.

Svi oni koji ne budu posjedovali ovu propusnicu morat će platiti kaznu u iznosu od 300 eura, a dokumenti koji su vam potrebni za let mogu da se prikupe i popune u elektronskoj formi za najviše 24 sata. Što se tiče PCR testova, određene kategorije ipak mogu uraditi test po dolasku na Kipar što se naravno i naplaćuje prema određenoj tarifi.

Ads