Vrlo često imamo prilike slušati o korupciji i borbi protiv korupcije na televiziji ili u medijima općenito i znamo kako sva pravila treba da se provode, ali isto tako mnogi građani kažu kako u praksi stvari stoje drugačije, a veliki broj njih čak i tvrdi kako su i sami bili žrtve korumpiranih dužnosnika, a čak i političara, koji bi trebalo da se bore protiv mita i korupcije. Korupcija se uvukla duboko u pore našeg mentaliteta te je sada prilično teško iskorijeniti te loše navike, ali se čini kako se ipak radi na tome.

Međutim, iznenađenja definitivno ne nedostaje svaki put kada čujemo da je neki od političara bio umiješan u korupciju kao što je to slučaj današnje akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Naime, prema nalogu izdanom od strane Višeg javnog tužilaštva, uhapšen je zamjenik predsjednika opštine Kladovo, M.R., ali je pored njega privedeno i još sedam zaposlenika u toj opštini zbog sumnje da su uz falsifikovane dokumente u zakup davali poljoprivredno zemljište. Oni su tako prekršili zakone o radu službenih lica, te zloupotrijebili službeni položaj, dok se na to dodaje i krivično djelo trgovine uticajem za dopredsjednika. Ostali koji su uhapšeni su N.D., LJ.P., S.D., M.S., B.B, S.T. i D.S.

B.B. su također optuženi za falsifikovanje dokumenata, dok se M.R. optužuje da je svoj službeni položaj iskoristio na način da utiče na svoje pomagače, odnosno da utiče na njihovu odluku u Komisiji za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za zakup poljoprivrednog zemljišta, kako bi izabrali one ponuđače koji nisu stekli uslove za nadmetanje.

Ads