Jučer je cijeli region obišla tužna vijest o smrti jednog od najvećih i najuspješnijih kompozitora bivše države Rajka Dujmića, kada govorimo o pop muzici.  Pisali smo da je prije nekoliko dana Dujmić doživio tešku saobraćajnu nesreću u Gorskom Kotaru u Hrvatskoj kod mjesta Ravna Gora gdje je zbog prevelike brzine izgubio kontrolu nad vozilom i udario u kamenje koje se nalazilo pored puta usljed čega je automobil odbačen do strmine jedne provalije a on je ispao iz vozila i zadobio teške povrede glave.

Prebačen je u riječku bolnicu i smješten u odjle intenzivne njege a zatim je i operisan jer je došlo do krvarenja u mozgu. Nakon toga se Rajko Dujmić nalazio u komi, ali je na žalost sinoć javljeno da je preminuo. Rajko Dujmić je rođenu Zagrebu 1954. godine i od malih nogu je bio zaljubljen u muziku.

blob:https://www.youtube.com/5b654bc1-bbe2-459c-bcba-f0747509473d

Završio je i srednju muzičku školu a svirao je kao klavijaturista u više bendova kao što su Crno bijeli, Grupa Marina Škrgatića, Klan i Zlatni akordi. Nakon toga je osnovao grupu Novi fosili koji su bili jedna od najpopularnijih grupa u Jugoslaviji. Njihov prvi veliki hit je bila pjesma Diridonda sa kojom su se predstavili na Splitskom festivalu 1976. godine.

Pjesme je komponovao i za druge pjevače ne samo za Nove fosile a one po kojima će se uvijek ova pop grupa pamtiti su Milena, Šuti moj dječače plavi, Tonka, Ključ je  ispod otirača i mnoge druge. Nakon što su obavijestili javnost o njegovoj smrti porodica Rajka Dujmića je odlučila da donira njegove organe.

 

Ads