Zbog sve većeg broja zaraženih ne samo u regionu nego i u cijelom svijetu, mnoge zemlje su odlučile ponovo zatvoriti svoje granice koje su bile otvorene početkom mjeseca juna. Srbija je imala veliki porast broja oboljelih ali su uspjeli da krivulju izravnaju i ona je sada u blagom padu i iz tog razloga je i prije nekoliko dana predsjednik Vučić rekao da se razmatra zatvaranje graničnih prelaza za građane koji dolaze iz određenih država koje bilježe veliki skok u broju zaraženih korona virusom.

Državni vrh Srbije smatra da treba sačuvati epidemiološku situaciju stabilnom kakva je sada i najbolji način pored toga da se građani pridržavaju svih donesenih mjera je i smanjiti mogućnost uvezenih slučajeva. Ove Vučićeve riječi je potvrdio i član kriznog štaba Branislav Tiodorović koji je rekao kako se planira uvođenje obaveznog PCR testa i karantin u trajanju od 14 dana za sve one koji žele da uđu u Srbiju.

O ovom pitanju se oglasio i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić koji je rekao da još nije donesena konačna odluka po ovom pitanju i da će tek biti razmatrano o njoj na sjednici kriznog štaba a o svemu se mora oglasiti i vlada. Prema Dačićevim riječima glavni razlog za ovu odluku, ako ona bude donesena će biti zaštita građana Srbije i njihovog zdravlja.

Kada su u pitanju odluke o zatvorenim granicama za državljane Srbije od strane nekih zemalja on je rekao da su neke od tih odluka imale i političku pozadinu, vjerovatno aludirajući na poteze koje vuče crnogorska vlast od samog početka pandemije.

Ads