Među pitanjima koja se često postavljaju jeste i ono zbog čega žene varaju svoje muževe, a autorica Alicia Walker pokušala je dati odgovor upravo na ovo pitanje, koja je provodila istraživanje među ženama godinu dana.

Ona je obavila razgovore sa 50 žena koje varaju svoje muževe ili su ih nekad prevarile, te je zaključila da to rade zato što vole svoje muževe i trude se da sačuvaju svoj brak. U svojoj knjizi Tajni život žena koje varaju svoje muževe, autorica otkriva da žene vrlo često varaju zato što nisu zadovoljne u krevetu.

-Njihovi postupci su namjerne, iskalkulirane odluke kojim su uspjele da dobiju ono što im je manjkalo u braku. One su zaista varale da bi sačuvale brak, a to je prilično bilo iznenađujuće, kaže Alicia koja smatra da za varanje sa ženine strane postoji šest razloga.

1. Žele da sačuvaju svoj brak

2. Osjećaju moć

3. Nemaju intimne odnose sa svojim muževima

4. Na taj način vraćaju kontrolu nad svojim životom

5. Zbog emotivnih razloga

6. Žele raznolik intimni život

-Neke su priče zaista bile žalosne. Jedna je žena govorila o zdravstvenim problemima njenog supruga. Požalila mi se da to sve boli zato što ga i dalje voli, ali se pretvorila zbog manjka pažnje partnera u ogorče u osobu koja je sve iskaljivala na suprugu dok nije pronašla ljubavnika. Njihov se brak na kraju popravio, priča autorica knjige.

Da li smatrate da je opravdano varati u braku ukoliko vam nešto nedostaje u zajednici sa partnerom ili za to nema opravdanja i smatrate da je bolje razvesti se?