Na estradi uvijek postoje određene tajne koje rijetko kada imamo prilike i čuti – neki ih ponesu sa sobom u grob, a drugi ih prešućuju zbog toga što su dobili novac za to ili im nije u interesu da se te tajne otkriju u javnosti. Ipak, neke stvari ne mogu da se sakriju, pa kad tad dođu u javnost. Ovoga puta riječ je o dva najveća muzička asa sa ovih prostora, Zdravka Čolića i pokojnog Olivera Dragojevića.

I jedan i drugi su postigli zavidne karijere, a njihove pjesme koje su stare i po dvije, tri decenije i danas su vrlo slušane te se vrte kako na radijima, tako i u klubovima, kafićima, a čak i na raznim slavljima. Zdravko je definitivno jedan od najvećih, što muzičara, što šoumena, te je čovjek koji svugdje pravi lom, a može i danas napuniti svaku koncertnu dvoranu u bilo kojem dijelu Balkana. Oliver je također jedan od najvećih muzičara, ali je njegov muzički izražaj bio poprilično različit od Zdravkovog. Oliverove pjesme su ispunjene ljubavlju tugom i laganim morskim notama. Međutim, Tonči Huljić je nedavno otkrio jednu poveznicu između njih, a riječ je o jednoj pjesmi.

Naime, pjesmu “Što to bješe ljubav”, koja je postala evergrin, svi znaju kao Oliverovu himnu, a malo ko zna da je to zapravo trebala biti Čolina pjesma. Naime, Marina Tucaković i Futa su tu pjesmu napisali za Čolu, ali je Tonči tražio od njih tu pjesmu da je pokaže Zdenku Runjiću, koji ju je proslijedio Oliveru, a onda je on pobijedio sa njom na Splitskom festivalu.

Ads