U nastavlju vam donosimo jedan jako interesantan tekst, a i sami ste po naslovu mogli shvatiti o čemu se radi. Naime, kada nekom proizvodu istekne rok trajanja, sa oznake koja stoji na njoj “upotrebiti do”, ta namirnica više nije za jelo, a kada na namirnici piše “najbolje upotrijebiti do”, ta hrana se može konzumirati danima i nedjeljama, samo zavisi o kojoj namirnici se radi.

Ono što je zanimljivo jeste da mnogi kupci ne znaju da razlikuju između ove dvije oznake, pa tako mnogo hrane završi na otpadu. Prema poslednjim istraživanjima u Evropskoj uniji se godišnje baci više od devet miliona tona hrane, a 10 odsto tih proizvoda na otpadu završi upravo zbog nerazumjevanja rokova trajanja jer se pokazalo da manje od pola građana EU shvata razliku između “upotrebiti do” i “najbolje upotrebiti do”.

Iz Odbora za zaštitu potrošača u EU, Biljana Borzan je rekla: “Pretpostavljali smo da su velike količine bačene hrane povezane s pogrešnim označavanjem rokova na prehrambenim proizvodima, a onda smo obezbedili i čvrste dokaze za to, zbog čega su usledile izmene propisa. Prema istraživanju, koje je obuhvatilo 2296 proizvoda kupljenih u 109 prodavnica na teritoriji osam država članica, najviše mogućnosti da se smanji bacanja hrane u kontekstu rokova trajanja pronašli smo u slučaju mlečnih proizvoda, jogurta, svežih sokova i pakovanog mesa i ribe.” Ostatak teksta pročitajte ovde. 

Ads