Otkako je došlo hladnije vrijeme i nastupio novembar, vlade i krizni štabovi širom Europe već upozoravaju kako se približavamo teškoj situaciji, a o tome govore i vrtoglave cifre novooboljelih od korona virusa, koje sada u većini država, pa čak i manjih zemalja, broje zaražene u četverocifrenim brojevima. To je već dovoljan znak da nam ovaj period ne sluti na dobro, a Krizni štabovi u regionu već gledaju na koji način mogu da spriječe totalni kolaps u zdravstvu ali i općenito, jer se pogotovo države iz regiona već suočavaju sa teškim stanjem u ekonomskom i finansijskom smislu.

Naime, velike posljedice su ostale nakon uvođenja vanrednog stanja u martu i aprilu kada je također došlo do ograničavanja kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 kao i policijski sat, a većina firmi se jedva oporavila od toga, dok neki čak nisu ni uspjeli, pa je došlo do zatvaranja, posebno malih obrta. Sada, većina vladajućih smatra kako nije potrebno uvoditi potpune zabrane na državnom nivou, nego da se one mogu uvoditi selektivno, ovisno o tome gdje se nalazi žarište korona virusa. U Srbiji ovo pravi važi već neko vrijeme, a sada je došlo i do novih regulacija.

Naime, donesena je odluka da se na teritoriji Kosova, u Prištini i još šest mjesta uvede policijski čas koji će počinjati od 19 sati i trajati do jutra. Obzirom da imaju više od 150 zaraženih na 100 hiljada stanovnika u zadnjih sedam dana, a restrikcije će biti uvedene po zonama, tako da opštine koje se nalaze u crvenoj zoni, kao što su Podujevo, Priština, Južna Mitrovica, Uroševac, Đakovica, Gnjilane i Peć, dok su ostale pod manjim rizikom trenutno.

Ads