Zbog pandemije korona virusa skoro sve države su bile zatvorile svoje granice da bi na taj način smanjile mogućnost širenja zaraze preko uvezenih slučajeva. Kada je vrhunac pandemije u Evropi prošao, počelo je i otvaranje granica, pod određenim uvjetima i samo za građane onih država u kojima je epidemiološka slika zadovoljavajuća.

Međutim, posljednijih petnaest dana se u mnogim zemljama regiona bilježi porast broja zaraženih i to je automatski dovelo do promjena i pooštravanja mjera kada je u pitanju prelazak granica i ulazak u, prije svega države koje su članice EU. Informacije se mijenjaju iz sata u sat i dok mediji objave najnovije, u međuvremenu se dogodi nešto drugo, tako da građani koji trebaju putovati van države, bilo iz poslovnih ili privatnih razloga ne znaju da li uopšte da kreću na put.

Ovo se odnosi i na one koji su planirali svoje godišnje odmore provesti van države jer je sezona već počela. Tako je već poznato da je Slovenija pooštrila mjere i da je za građane Srbije i Bosne i Hercegovine uvela karantin od 14 dana ili obavezu posjedovanja negativnog testa na korona virus koji je urađen u nekoj od evropskih zemalja. Ista stvar je i sa Hrvatskom, koja za građane Srbije i Bosne i Hercegovine, nije ni popuštala mjere, tako da svako ko želi da uđe u Hrvatsku mora imati i dokumentaciiju koja potvrđuje valjan razlog za prelazak granice, a ako tamo idete kao turista morate na granici pokazati rezervaciju.

Srbija sa Crnom Gorom ima jako zategnute odnose u posljednje vrijeme pa i ne čudi potez Crne Gore koja je također svoje granice ostavila zatvorene za građane Srbije. Crna Gora je uvela još jednu zabranu, odnosno odluku o zatvaranju graničnog prelaza Vuča – Godovo, koji se nalazi na putnom pravcu Rožaje-Tutin, jer smatraju da se u Rožajama povećava broj zaraženih zbog uvezenih slučajeva iz Srbije. Donešena je i odluka o održavanju vjerskih obreda bez prisustva građana a zabranjena su i sva javna okupljanja.

Ads