Jučer je odjeknula vijest o padu vojnog aviona u Srbiji u čitavom regionu, pogotovo nakon što je Ministarstvo obrane kazalo kako je avion još to jutro prije polijetanja bio pregledan i poslan u ispravnom stanju. Nažalost, u avionu su život izgubili dva pilota, koji su iza sebe ostavili porodice i troje djece. Posebna tragedija za sve stanovnike Brasine, sela u kom se nesreća desila je bila ta da je jedan od pilota upravo iz tog mjesta. Mještani kažu kako su samo čuli jak prasak i eksploziju, a kada su izašli napolje mogli su vidjeti jak dim i vatru, kao i rasute dijelove aviona.

Nažalost, jutros je stigla vijest o još jednom padu vojnog aviona, ovoga puta u Ukrajini. Radi se o vojnom avionu AN-26 koji se srušio u blizini Čugujeva, mjesta u Harkovskoj oblasti. Vijesti o ovoj nesreći prenijeli su ukrajinski mediji, a jedna novinska agencija se pozvala na anonimne izvore u Ministarstvu obrane Ukrajine. U pitanju je bio trenažni let, kadeti Harkovskog univerziteta vazduhoplovnih snaga su se nalazili u avionu na ovoj vježbi, a sama nesreća desila se oko 20:45 sati. Vijest je kasnije bila potvrđena od strane komande Vazduhoplovnih snaga Ukrajine, a navedeno je da ima povrijeđenih, ali i poginulih.

U saopštenju se navodi slijedeće: “Večeras se u Harkovskoj oblasti srušio avion An-26 (b/n 76) Vazduhoplovnih snaga Ukrajine. Avion je pao prilikom sletanja. Pored posade, u avionu su se nalazili kadeti Harkovskog univerziteta Vazduhoplovnih snaga Ukrajine. Ima poginulih i povređenih.” Dvije osobe su poslane na bolničko liječenje sa opekotinama na više od 90% tijela.

Ads