Od same pojave korona virusa i početka pandemije, radi se na njegovom izučavanju a sve u svrhu pronalaska dovoljno efikasne vakcine koja bi zaštitila čovječanstvo od ove bolesti. O njemu se još puno toga ne zna ali skoro svaki dan se dolazi do senzacionalnih otkrića koja bi mogla pomoći da se širenje zaraze zaustavi.

Jedan tim stručnjaka je dokazao na koji način ljudski imunitet prepoznaje korona virus iako ove osobe nisu nikada bile zaražene koronom i ova studija koja je nedavno objavljena mogla bi biti ključna da bi se razumjelo djelovanje ovog virusa. Prema rezultatima koji su dobijeni pokazalo se da sve osobe koje su nekada imale prehladu odnosno neku infekciju koja je izaivana srodnim ili sličnim virusom koroni, u svom organizmu imaju T-ćelije za koje je utvrđeno da su velika odbrana od zaraze korona viursom.

Radi s o memorijskim ćelijama koje prepoznaju virus i memorišu ga i pokazalo se da su one puno važnije u borbi protin korone nego antitijela. T-ćelije pamte svaku infekciju koja je napala vaš organizam i svaki sljedeći put kada se inficirate one se lakše bore i manji su simptomi a i opasnost po zdravlje.

Ipak i ovo je mač sa dvije oštrice jer se pokazalo da osobe koje imaju T-ćelije mogu biti zaražene i to bez ikakvih ili sa blagim sdimptomima i koji neće ni znati da su pozitivni na kovid i lako zarazu mogu prenijeti na druge osobe. Istina je da T-ćelije uništavaju virus unutar organizma, ali se zaraza i dalje od te osobe može prenositi na druge ljude. Bez obzira na to, zahvaljujući ovom otkriću je riješena misterija zašto neke osobe imaju samo blage ili nikakve simptome, dok drugi mnogo teže oboljevaju.

Ads