Od kada se pojavio korona virus i počeo da se širi planetom počela su i mnoga istraživanja da bi se o njemu što više saznalo što će pomoći da dođemo i do efikasne vakcine koja će nas zaštititi.

Jedno od tih istraživanja je sprovedeno i na Kings koledžu u Londonu i prema rezultatima koje su naučnici dobili došlo se do zaključka da žene koje se nalaze u postmenopauzi će vrlo vjerovatno imati teže simptome ako se zaraze koronom. Nalazi žena koje se nalaze u ovoj skupini pokazuju da da one imaju i dalje visok nivo lučenja estrogena koji može pružiti zaštitu od korone a ovo je zaključeno nakon analize podataka skoro 600 hiljada osoba ženskog spola u Velikoj Britaniji koje koriste aplikaciju pod naziivom Covid Symptom Study.

Osobe koje koriste ovu aplikaciju su izvještavali naučnike o tome kako se osjećaju svaki dan a prema rezultatima se pokazalo da žene koje su u postmenopauzi imaju 22 posto više šansi da imaju teže simptome od onih žena koje još uvijek imaju redovan mjesečni ciklus. Također je zaključeno da ove žene ukoliko se zaraze će vjerovatno trebati biti hospitalizirane i da će im trebati respiratorna podrška.

Iz istraživanja je zaključeno da žene koje su u ranoj menopauzi kao i one koje koriste pilule za kontracepciju imaju manje šanse da dobiju teže simptome jer u njihovom organizmu postoji visok nivo hormona  estrogena. Estrogen je inače hormon koji je odgovoran za rad i razvoj ženskog reproduktivnog sistema i njegov nivo u organizmu  pada kako žena postaje starija.

Ads