Dvojica Nijemaca su se kao i obično zaputili u prirodu. Istraživanje šumskih prostranstava im je najčešća zanimacija. Iako su imali priliku pronaći mnoge čudne stvari, ovo ih je zaista iznenadilo. U sred šume su zatekli dvije cijevi kako vire iz zemlje. Pokušavajući da odgonetntu šta je u pitanju i rasvjetle misteriju koja im preokupirala misli, polako su krenuli u istraživanje bliže okoline. Na njihovo zaprepaštenje, imali su šta i vidjeti. Nedaleko od mjesta gdje su pronašli cijevi, nalazio se i ulaz u podzemlje.

Na prvi pogled i laik može zaključiti da rječ o nečemu jako starom, ali šta se to krilo tolike godine ispod ovog idiličnog šumskog krajolika? Kao pravi, hrabri, istraživači zaputili su se unutra. Silazeći niz stare stepenice došli su do dugačkog hodnika, i već su potvrdili svoje pretpostavke. Kako je ovdje rječ o nacističkom bunkeru iz II Svjetskog rata. Hodnici obasjani blicom ne čine se toliko zastrašujućim, ali zamislite da ovdje nema prirodnog svjetla. Samo tama. Grafiti po zidovima govore, da naši istraživači nisu prvi posljeratni posjetitelji ovih tajnih odaja. Kao što i urušeni zidovi govore o burnoj prošlosti ovog pustog mjesta. Naizgled beskonačni hodnici govore od veličini nacističke mašinerije, dok ih posmatramo ne možemo da ne zamislimo kakve su se to grozote planirale u ovom sada napuštenom kompleksu.

Djelovi ovih odaja su u začuđujuće dobrom stanju. Nevjerovatan broj prostorija, čiju namjenu možemo samo pretpostavljati, sa zazvaljienim vratima stoji i dočekuje posjetitelje koji imaju hrabrosti da zakorače u tamu ovog podzemnog lavirinta. Da li ste vi avanturista? Da li bi se vi ikada zaputili u tamu avakovog kompleksa?

Ads