Jedan od najvećih pravoslavnih praznika koji se slavi u Srbijije Vidovdan, koji je danas. Kod Srba, Vidovdan se dovodi u vezu sa Kosovskim bojem i knezom Lazarom, a i sa svetim Vidom. U Srbiji je Vidovdan i državni praznik koji nije neradni dan, ali ove godine je pao u nedelju tako da ga porodice mogu proslaviti zajedno.

On se usko vezuje sa Kosovskom bitkom koja se desila 28. juna 1389. godine po sadašnjem, odnosno 15. juna po starom kalendaru i ovaj praznik je u stvari sjećanje na sve koji su poginuli u sviim ratovima u kojima su Srbi učestvovali. Istoričari smatraju da je Vidovdan u kolektivnoj svijesti srpskog naroda jako važan datum i svakako je jedan od najvažnijih temelja srpskog kolektivnog identiteta.

Spomenik koji je podignut na Gazimestanu 1953. godine je posvećen svim srpskim vojnicima koji su izgubili život u ratovima a izradio ga je Aleksandar Derok i on je simbol, kao i sam Vidovdan, slobode, stradanja srpskog naroda i patriotizma. Vidovdan ili Sveti Vid ili kako ga neko još zove Sveti Vit, se slavi i obilježava još od 1892. godine i to kao crkveni praznik.

Za njega su vezana i mnoga narodna vjerovanja i običaji, a samo ime Vid asocira da je vrlo važno šta ćete prvo vidjeti na Vidovdan. Po narodnom vjerovanju, ono što prvo vidite je ono u čemu ćete imati najviše uspjeha u narednom periodu. Drugi običaj kazuje da je na Vidovdan potrebno svu odjeću iznijeti napolje da se dobro provjetri i da se napuni pozitivnom i dobrom energijom, ako je vedro vrijeme, a ako pada kiša onda treba prekrstiti oblake da bi imali bolji urod.

Ads