Ovih dana će pripadnici Saobraćajne policije Srbije da sprovedu akciju i pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila, saopšteno je iz MUP-a Srbije, a sve je to dio međunarodne akcije, koja će se obaviti u 29 država koje su članice  saobraćajne mreže Europe ili TISPOL-a.

U sljedećem periodu će pripadnici saobraćajne policije da koriste sve moguće uređaje za mjerenje brzine, kako ručne radare, tako i radare u sistemima video nadzora, ali i sa uređajima u takozvanim presretačima, dok će na svim auto- putevima biti mjerena i prosječna brzina vozila, sve je istaknuto u saopštenju MUP-a, a dodato je da će se posebno paziti na brzinu kretanja u noćnim satima.

Kod zaustavljanja svakoga vozila koje je prekoračilo dozvoljenu brzinu, pripadnici policije će kod vozača kontrolirati i korištenje sigurnosnog pojasa, a svaki zaustavljeni vozač će morati da uradi i alko test.

Iz MUP-a na pominju da je u zadnjem mjesecu primjećeno povečana pojava vozila koji su zaustavljeni zbog velike brzine, pa je i ova akcija način da se vozači animiraju da ovakva vrsta vožnje sa sobom nosi često i tragične posljedice.