Jučer je bio jedan od najcrnjih dana za vazduhoplovstvo, obzirom da su se dogodile dvije nesreće, jedna u Srbiji, gdje su život izgubila dva pilota, ali i sinoć u Ukrajini, gdje je prvo javljeno da se u vojnom avionu nalazilo 10 kadeta i instruktor, zatim je objavljeno da je bilo 28 osoba u avionu, a sada se oglasila i ukrajinska služba za vanredne situacije koja je potvrdila da se u avionu nalazilo 27 osoba.

Nažalost, sada je i službeno potvrđeno da je u ovoj nesreći poginulo 25 osoba, a da su dvije osobe prevezene u bolnicu u teškom stanju, sa više od 90% opekotina na tijelu. Ova informacija je došla od strane Kancelarije ukrajinskog generalnog tužioca, a već se znaju i uzroci zbog kojih je došlo do nesreće, te su iz kancelarije potvrdili kako je već pokrenut krivični postupak zbog tužbi za kršenje pravila bezbjednosti i pripreme leta, zbog kojih je najvjerojatnije i došlo do ove katastrofe i tragičnih posljedica. Nažalost, 25 ljudi je izgubilo živote u ovom rutinskom trenažnom letu, a sama nesreća se desila sinoć oko 20:45 sati. Harkovska oblast proglasila je današnji dan DAnom žalosti zbog svih stradalih u nesreći aviona An-16.

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici guvernera, na Dan žalosti se zastava spušta na pola koplja na svim državnim institucijama, ali i preduzećima, agencijama i organizacijama, na koje će također biti postavljene i trake. Prema preporukama, svi zabavni, kulturni i sportski događaji trebaju da se odgode, a ni muzika ne bi trebalo da se pušta na javnim prostorima. Video ove strašne nesreće možete pogledati OVDJE

Ads