Od kada se epidemiološka slika u Srbiji naglo pogoršala prije mjesec dana, krizni štab je odlučio da će se opet svaki dan u 15 sati održavati konferencije za medije na kojima će se iznositi najnoviji podaci o broju zaraženih i preminulih kao i o broju osoba koje se nalaze na respiratoru.

Tako svaki dan jedan ili više članova kriznog štaba objavljuje najnovije podatke i odgovara na pitanja novinara a nekada im se pridruže i premijerka Ana Brnabić ili ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Prema poređenjima sa proteklim danima, u posljednjih sedam dana je došlo do blagog pada krivulje i postepenog smirivanja situacije, ali napominje se građane da i dalje strogo poštuju mjere koje uključuju nošenje zaštitinih maski i fizičku distancu te zabranu okupljanja.

Na ovim konferencijama su najčešće prisutni doktor Predrag Kon i doktorica Darija Kisić Tepavčević, a danas će se po prvi put naciji i medijima obratiti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Najavljeno je da će pored njega konferenciji prisustvovati i direktor infektivne klinike i član kriznog štaba Goran Stevanović.

Čim se saznalo da će se naciji obratiti sam predsjednik kojem je ovo prvi puta da se pojavljuje na ovim konferencijama za štampu još od samog početka prije skoro mjesec dana, mnogi su se zainteresovali pa i zabrinuli, o čemu se radi. Čim se  on obraća narodu mora da je nešto veliko u pitanju, to su bar pretpostavke i novinara ali i običnih ljudi. Neko strahuju da će on uvesti neke nove mjere a drugi smatraju da bi mogao da ublaži i postojeće jer se situacija popravlja.

 

Ads