Da se u svijetu ne dešava ništa dobro možete vidjeti ako samo pogledate neke vijesti na televiziji ili malo pretražite internet. Pored pandemije koja nas sve jednako mori, tu je i ekonomska kriza i veliki broj izgubljenih radnih mijesta.

Mnogi se boje da će nakon korone svijetom zavladati glad a ljudi su pod stresom već mjesecima jer je u pitanju gola egzistencija većine. Postoje i drugi razlozi koji tjeraju ljude  da izađu na proteste i da pokažu svoje nezadovoljstvo i to se sporadično već dešava u cijelom svijetu a trenutno su aktuelni protesti u Bjelorusiji koji su doveli do prekomjerne upotrebe sile od strane policije a više od sedam hiljada demonstranata je uhapšeno.

Sve je počelo nakon što je i dosadašnji predsjednik Aleksandar Lukašenko na izborima koji su održani nedavno odnio ubjedljivu pobjedu, a mnogi od građana smatraju da se dradi o namještenim izborima. Policija u zaustavljanju demonstranata koristi gumene metke i šok bombe bez prestanka, ali bez obzira na njihovu brutalnost protesti u Minsku, i Brestu i dalje traju. Sada su protestanti promijenili taktiku pa su se raspršili na više manjih grupa koje se nalaze u različitim dijelovima grada da bi malo smirili policiju.

Pripadnici policije su razbijali i stakla od automobila koji su tuda prolazili i izvlačili ljude iz njih i tukli ih a napadnuta su i dva novinara. Protestanti su uzvikivali poruku Lukašenku koja se sastojala samo od jedne riječi:”Idi”. On se nalazi na vlasti već 16 godina i donedavno je uživao podršku i ruskog predsjednika Putina ali se to promijenilo, jer su se odnosi između njih dvojice pogoršali. I predsjednik Srbije Vučić je telefonski razgovarao sa Lukašenkom i rekao je da ga je savjetovao da nađe mirno riješenje za situaciju u Bjelorusiji.

Ads