Posljednji dana je glavna vijest u regionu bila godišnjica Oluje, vojne akcije koja se u Hrvatskoj slavi kao najveća pobjeda njihove vojske dok je to u Srbiji tužan dan u kojem se građani prisjećaju šta su sve i koga izgubili na ovaj dan prije 25 godina.

O ovome su najviše raspravljali političari i na jednoj i na drugoj strani a najveći dužnosnici iz Srbije predsjednik Vučić i premijerka Ana Brnabić su na ovaj dan otišli u Raču  gdje je održana komemoracija svim civilima koji su nastradali u ovoj akciji hrvatske vojske i onima koji su bili protjerani iz svojih domova. Komemoraciji su prisustvovali i najviši dužnosnici iz Republike Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović a Vučić je u svom govoru koji je održao ovom prilikom istakao kako nikada i nikome neće dozvoliti da omalovažava građane Srbije i da je uvijek spreman na pomirenje i dijalog ali ne po svaku cijenu.

Najviše prašine oko ovog događaja je izazvala najava da će Boris Milošević koji se nalazi na funkciji potpredsjednika hrvatske vlade a koji je Srbin, prisustvovati proslavi koju je Hrvatska organizovala u Kninu. U Srbiji je njegov postupak naišao na osude dok su ga u Hrvatskoj poozdravljali.

Poslanik Vladimir Đukanović je bio najoštriji u svojim osudama a na društvenim mrežama je objavio status u kojem je napisao da svima onim Srbima koji sunčaju svoje zadnjice po hrvatskim plažama želi da im Hrvati razlupaju auta i probuše gume, da dobiju po koji šamar i nogu u zadnjicu i najgori arsenal uvreda i prijetnji, jer su takvi Srbi bezosjećajni ljudi i treba da ih bude stid. U komentarima kojih je bilo puno većina ga je podržavala a bilo je i onih koji se upravo nalaze u Hrvatskoj na ljetovanju i koji su mu samo poslali pozdrav iz sunčane Dalmacije.

 

Ads