Već neko vrijeme je veliki hit na svjetskom tržištu pčelinji otrov koji se mnogo koristi u farmaceutskoj inustriji u proizvodnji nekih lijekova. Cijena pčelinjeg otrova se u svijetu kreće između 60 do 100 hiljada eura, ali je u Srbiji ta cijena tri puta niža, a razlog je da ne postoji zakonska regulativa za ovaj posao, a o tome je govorio i predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović: ” Mnogi pčelari znaju za vrijednost pčelinjeg otrova i dosta ljudi ulazi u taj posao i ulaže, ali na kraju izgubi novac. Tržišnu cijenu određuju ponuda i potražnja. U Srbiji još ne postoji laboratorija niti zakonska pravila kojom se reguliše ova oblast, a to rezultira manjom potražnjom i nižom cijenom. Problem je što ova oblast nije zakonski regulisana i otrov se kupuje na crnom tržištu

Dodao je da tek kada se uvedu neki zakoni , da će tada prozvodnja na legalan način biti omogućena: ”Ipak se radi o otrovu i tako mora i da se tretira. Potrebno je da se propišu uslovi za proizvodnju od prostorija i higijene do svih ostalih standarda. Mi smo taj zahtjev podnijeli još 2008. godine, ali ništa se nije riješilo. Svako i dalje radi kako misli da treba, na svoju ruku. Ludi koji imaju pčele sami se bave proizvodnjom i to je uvijek rizik, jer nemate propisane standarde, a kupci ga pazare na svoju odgovornost”

Prema evropskim pravilima, pčelinji otrov, baš kao i zmijski, više nisu resor ministarstva poljoprivrede. To bi trebao da reguliše ministarstvo zdravlja, kao inačin praljenja obrade , prodaje i distribucije, ali se to nije nikada desilo. U svijetu se ovaj otrov najviše koristi u farmaceutskoj industriji, a od ovoga otrova se najviše prave preparati za koštana oboljenja,a  rade se i istraživanja i za još neke lijekove za određene bolesti- Živadinović je sitakao da posao oko pčelinjeg otrova nije niti malo lak, te da se pčelari uvijek rađe okreću proizvodnji meda, matičnog mleča, propolisa , jer od otrova u Srbiji još uvijek ne mogu da profitiraju, pa je objasnio i postupak: ” Sakuplja se tako što se na košnicu postavi ploča koja se uključi u elektro-aparat. Struja određene frekvencije pobuđuje pčele koje počinju ubadanje i lučenje otrova. Sa ploča se skidaju kristali apitoksina i čuvaju u staklenoj teglici na tamnom mjestu. Za jedan gram otrova treba odraditi 15 pčelinjih zajednica jer jedan gram otrova izluči 100.000 pčela stražarica starosti od 18 do 21 dan.”

Ads