Mnogo je narodnih vjerovanja, posebno kada je naš region u pitanju, koja postoje od davnina, a i dalje ima onih koji u njih vjeruju, ali sa druge strane ima i onih koji smatraju da su to sve besmislice. Jedno od tih narodnih vjerovanja jeste i to da ako ustanete na lijevu nogu, da to nikako nije dobro, i da nam taj dan i neće sve ići baš onako kako smo očekivali.

Ono što je zanimljivo jeste to da je engleska riječ “sinister”, što znači zlokoban, nastala od latinskog sinister koje je značilo lijevi. Vjerujemo da nema osobe na ovim prostorima koja nije čula za ovaj izraz “ustati na lijevu nogu. Inače u svim narodnim vjerovanjima, desna i lijeva noga nisu jednake, pa tako znači da je desna noga prava, jača, naprednija, dok je sa druge strane lijeva noga slabija, nazadna i nesrećna je. Isto tako, zanimljiva je i činjenica da je zapisano da je Stefan Nemanja na samrti rekao: “Za puteve na desnoj strani zna Bog, a na levoj strani su putevi đavolski i razvratni”.

Vjerujemo da ste do sada čuli, kako smo već na početku zapisali da se misli za onoga ko je ustao na lijevu nogu, da je od rane zore “zagazio u nešto zlo”, pa se zbog toga za onoga ko je nervozan i neraspoložen kaže da je “ustao na lijevu nogu”. Ta fraza, potiče od starih Rimljana, a objašnjenje je prilično jednostavno: lIJeva strana je u Rimu smatrana lošom, zlom, baksuznom, pa iz tog razloga se vjerovalo da će ustajanje iz kreveta tako što će pod najprije dodirnuti lijeva noga uzrokovati da čitav dan protekne loše.

Ads