Srbija se već duže vrijeme bori sa pandemijom korona virusa, baš kao i ostatak svijeta, a poznato je da je jedno vrijeme imala najveći broj oboljelih od ovog virusa u periodu od kraja juna do augusta. Naime, pred njima je tada bilo teško razdoblje, a zdravstveni sistem je već bio pred kolapsom, dok su medicinski radnici bili potpuno iscrpljeni. U tom periodu, mnogi su strahovali da će doći do najgoreg, a u Kriznom štabu se već polemisalo tada o tome kako će izgledati nova školska godina. Veliki broj ljudi je već bio uvjeren da će se online nastava nastaviti i u ovoj školskoj godini, ali obzirom da je došlo do smirivanja epidemiološke situacije, odlučeno je da se sa školom ipak krene.

Međutim, iako je situacija u Srbiji prilično stabilna sada, veći problem predstavljaju oni koji su na godišnje odmore i ljetovanja išli u okolne zemlje poput Crne Gore i Hrvatske, a u Crnoj Gori se još uvijek nalazi blizu 70 hiljada srpskih državljana. Iz tog razloga je odlučeno da svi koji ne dođu u svoju zemlju do 18 sati sutra, nakon tog termina će pri ulazu u državu morati uraditi test na licu mjesta, a zatim da se u roku 24 sata jave u najbližu kovid ambulantu, gdje će morati na obavezan pregled, a i karantenu u trajanju 5 do 7 dana.

Sve ove mjere su uvedene sa ciljem sprečavanja širenja korona virusa, a stanje u školama kako kaže dr Predrag Kon za sada je pod kontrolom, iako je u osnovnim školama zabilježeno 16 slučajeva korona virusom. Što se tiče srednjih škola, tu nema slučajeva, ali je dr Kon upozorio da se može očekivati i zatvaranje škola ukoliko se broj učenika sa kovidom poveća nakon povratka srbijanskih turista u svoju matičnu zemlju.

Ads