Napitak koji je definitivno najpoznatiji na cijelom svijetu je kafa. Rano ustajanje iz kreveta, teturanje do kuhinje, stavljanje kafe, kupatilo i onda ispijanje prvog gutljaja kafe, nakon kojeg tek tada počinjemo otvarati oči. S razlogom je ovaj napitak najpoznatiji na svijetu, ali treba znati vrijeme i mjeru kako bi djelovao u našu korist. Zbog čega je rano ispijanje kafe loše za žene.

Nakon studija koje su provedene, pokazalo se da kafa na prazan želudac, posebno kod žena, loše djeluje na zdravlje. Zbog prirodnog biološkog ritma, nivo kortizola u tijelu je najveći ujutro kada se probudimo i najniži uvečer kad pođemo spavati. Ispijanje kafe rano ujutro remeti hormone u organizmu i narušava cirkadijski ritam. Pored toga, kortizol loše utiče na ovulaciju, hormonalni balans i kilograme.

– Konzumiranje kofeina kada je nivo kortizola najveći podstiče pojačano lučenje kortizola. Iako zasad nije objašnjeno zbog čega se ovo događa, vjerujemo da ima veze uticaj kafe na određene minerale i vitamine u vašem tijelu – zaključuje dr Rozenblum.