Jedan od najbogatijih a samim time i najmoćnijih ljudi u Srbiji je vlasnik Pink televizije Željko Mitrović, koji je do svog položala i bogatstva stigao zahvaljujući i spregama sa pojedinim političkim strankama koje je mijenjao kao čarape, onako kako je njemu lično u tom trenutku odgovaralo.

On je bio partijski aktivista u JUL-u, zatim jedno vrijeme i član DOS-a a sada je udarna pesnica SNS-a. O Mitroviću je pisao i Boško Obradović koji je postavio pitanje kako je i na koji način Mitrović zaradio svoj prvi milion, ko mu je dozvolio da prvi napravi u Srbiji privatnu televiziju, kako je izgradio poslovnu zgradu na Dedinju i koliko je dužan državi Srbiji za porez.

Ovo se nikada nije dovodilo u pitanje jer Mitrović svaki put kada se promijeni vlast prelazi na pobjedničku stranu i podržava medijski vlast. Iz tog razloga se njemu sve oprašta i nedodirljiv je i svemoćan. Čak ni Regulatorno tijelo za elektronske medije u kojem on također ima svoje ljude nikada nije preispitivalo rad njegove medijske kuće.

Koliko je poznato, njegove firme duguju više stotina miliona dinara za neplaćeni porez po raznim osnovama, ali se on zbog toga ne progoni nego dobija i najveće državne subvencije. Prema Obradoviću kada dođe do suštinske promjene vlasti i kada se dese stvarne političke promjene u Srbiji prvi će pasti Mitrović, a do tada će on uvijek biti pri vrhu. Ove stavove je iznio Obradović u jednom tekstu a da li u njima ima istine i koliko i da li će Mitrović pasti kako se Obradović nada, niko u ovom trenutku ne može znati.

Ads