Došlo je lijepo vrijeme i mnogi od nas nose minimum odjeće a žene oblače šorceve i kratke haljinice i na taj način pokazuju svoje noge koje su često, bez obzira na dob pune celulita koji uopšte nije lijepo vidjeti. Mnoge od njih koriste razne skupe kreme i losione koji bi trebali pomoći da se celuliti umanje i nestanu, ali je to vrlo rijedak slučaj.

Naime, celulit se treba tretirati kao poseban kozmetički problem, što on i jeste. Koža na kojoj se pojavio celulit ima izbočenja i udubljenja i kada je stisnete pod rukom se mogu osjetiti grudvice i tada ona podsjeća na narandžinu koru ili njemački sir. Celulit se javlja zbog masnih naslaga koje se upale i putem vezivnog tkiva se smjeste neposredno pod sloj kože i tako nastanu ove neravnine poput udubljenja i ispupčenja.

Ovo se dešava zato što se one ne smještaju ravnomjerno pod kožu nego su negdje u debljem a negdje u tanjem sloju. Inače masne ćelije u našem oerganizmu mogu da narastu  nekoliko puta više od svoje normalne veličine i u tom slučaju one se prelivaju iz svojih džepova i guraju kožu naviše. Bitno je znati da celulit predstavljaju masne naslage koje su smještene u dubljem sloju kože i koje su odvojene tankim opnama koje imaju ulogu pregrada  a između nji se nalaze kolagenska vlakna  koja se nalaze sve od površine kože pa do njenih najdubljih dijelova.

Jedan od efikasnijih prirodnih načina da se riejšite celuliat je kofein koji se nalazi u kafi. Poznato je da kofein ubrzava cirkulaciju krvi  i usput uklanja sve otrove koji se nalaze ispod kože. Da biste napravili smjesu koja će vam pomoći da se riješite celulita potrebno vam je da uzmete nekoliko kašikica taloga od kafe koji ćete pomiješati sa maslinovim uljem. Ovu smjesu umasirajte u dijelove kože na kojoj imate celulit i ostavite da djeluje pola sata a zatim isperite.

 

Ads