Odvjetnik Borivoje Borović pojasnio je da će, ako se istraga o ubojstvu Danke Ilić ne završi u roku od šest mjeseci, osumnjičena biti puštena na slobodu; međutim, uplitanje političara ugrozilo je napredak istrage.

Optuženi, koji je do sada šutio u slučaju ubojstva Danke Ilić, na današnjem je ročištu izjavio da je nevin i da nije umiješan u zločin, ističući da djevojku nikada nije ni sreo.

Prema Borovićevim riječima, trenutna situacija u skladu je s njegovim očekivanjima, na što utječe i medijska pokrivenost koju prati.

Odvjetnik je objasnio da je kao posljedica intervencije političara u policijsku istragu i njihovih kasnijih pokušaja da utječu na javno mnijenje i usmjeravaju istragu, ishod bio shvaćanje osumnjičenika da bi se mogao suočiti s optužbama za teško ubojstvo i biti osuđen na doživotnu kaznu zatvorska kazna. Svaka početna namjera da se objasni puka prometna nesreća, blaže kazneno djelo, sada je raspršena, što ukazuje da je integritet policijske istrage narušen.

U svom iskazu priznaje da ne može zanemariti činjenicu da su policijski inspektori u više televizijskih emisija detaljno opisali kaznena djela koja su počinila ova dvojica optuženika.

Rasprava se vodila oko mjesta ubojstva, posljednjeg počivališta tijela i divljenja prema kolegama, ali i ministru policije koji je u ovo udaljeno područje stigao helikopterom. U tom sam trenutku shvatio da je i ugled ovog mjesta ukaljan. Iako je prisutan lokalni policajac, smjer istrage je u nadležnosti tužitelja. “Odgovornost tužitelja je davanje službenih izjava o određenim stvarima i oni su jedina ovlaštena osoba za širenje informacija, kako bi se očuvao integritet istrage koja je u tijeku”, objasnio je.

Ponavlja da je ovakav ishod posljedica kako nevještog razumijevanja događaja, tako i neadekvatnog predviđanja toka istrage.

Prema Borovićevim riječima, završetak istrage ovisi o psihijatrijskom i psihološkom vještačenju okrivljenika, piše u novinama. Međutim, važno je napomenuti da ukoliko netko od optuženika odluči šutjeti u svoju obranu, vještačenje neće biti dopušteno. Isto tako, ako drugi okrivljenik jednostavno negira bilo kakvu umiješanost u zločin, ne može se provesti psihijatrijski pregled. U slučaju da istraga produlji rok od šest mjeseci, optuženici se nalažu pustiti na slobodu.

Dodatnu prepreku, po njemu, predstavlja nepostojanje bilo kakvog fizičkog dokaza koji bi potkrijepio njegove tvrdnje.

Istaknuo je kako u konkretnom kaznenom slučaju mediji navode da se ubojstvo dogodilo u krugu policijske postaje. Navodno je brat jednog od optuženika preminuo dok je bio izložen mučenju u pokušaju da iznudi iskaz. To izaziva zabrinutost da bi, ako su se takve radnje već dogodile, bilo koji optuženik mogao tvrditi da je iskaz iznuđen mučenjem, a negirati bilo kakvu umiješanost u zločin.

Upitan o valjanosti priznanja okrivljenika koji je već priznao krivnju, Borović tvrdi da bi, ako su pojedinci doista nevini, to predstavljalo teško kršenje njihovih ljudskih prava, ističući da se jednom datim iskazom ne može smatrati krivnjom. uvučena.

Iako ne mogu potvrditi njegovo navodno priznanje o kaznenom djelu, ključno je da postoje značajni dokazi koji podupiru takvu tvrdnju. Postoji mogućnost da će tvrditi da je priznanje iznuđeno mučenjem. Duboko me žalosti kada uzmem u obzir potencijalnu štetu nanesenu nevinom djetetu. No, s profesionalnog stajališta, ako su ti pojedinci nevini, kršenje ljudskih prava bilo bi golemo. Žalosna je stvarnost da nitko ne može odgovarati za smrt osobe tijekom policijskog ispitivanja. Je li osoba koja je priznala zadobila lakše ili teže tjelesne ozljede ostaje nepoznato jer je pravosudni sustav zatvoren. Ako su mu tijekom policijskog ispitivanja nanesene ozljede, prijeko je potrebno provesti temeljitu istragu kako bi se utvrdila istina.

Prema riječima Borovića, primjetan je izostanak komunikacije od strane odvjetnika koji zastupaju osumnjičene. U slučajevima kada su branitelji postavljeni po službenoj dužnosti, oni su lišeni moći i mogu samo šutjeti promatrajući postupanje policije, čime u konačnici nanose štetu svojim klijentima.

Odvjetnik Borović je istaknuo da kada se pojave razni medijski napisi, obitelj djevojčice je izložena dodatnim mukama i optužbama, kao da su suučesnici u trgovini djetetom. Javno raspravljanje o dokazima u svakom slučaju neminovno dovodi do nepovoljnih ishoda, jer narušava integritet samih dokaza.

Prema njegovim riječima, da bi se policijski posao mogao smatrati visokim kalibrom, morali bi otkriti neki trag DNK.

Dakle, sve je bilo naopako, upit je bio beskoristan, a proces je već postao predvidljiv. Kao što je slučaj između ostalih s Jelenom Marjanović, niti jedna pravomoćna presuda nije donesena, a vrijeme prolazi. Očito je da pravni sustav nema fascinacije; samo vijesti imaju značaj, služe kao platforma za politički napredak, gdje se političari prikazuju kao pobornici pravde. Međutim, kada sve drugo propadne, ostaju bez riječi i poraženi. Dakle, brzo prelazimo na sljedeću instancu.

Ads