U svojim četrdesetima, Ana Serova (ime promijenjeno zbog privatnosti) ispričala je svoj osobni put ulaska u novo poglavlje u životu. Za određene pojedince mogućnost ponovnog početka može biti zastrašujuća, dok drugi posjeduju nepokolebljivu odlučnost da traže sreću pod svaku cijenu.

Unatoč početnom neuspjehu, pronašla sam ljubav i udala se za Vojina, čovjeka sa sela koji je bolji život potražio u Moskvi. Budući da smo iste dobi, odmah smo se privukli jedno drugome i stvorili smo snažnu vezu. Vojin mi je svojom velikodušnošću osigurao posao trgovačkog predstavnika. Naša je ljubav procvjetala, što je dovelo do rođenja našeg sina, i krenuli smo u bezbrojne avanture, njegujući društvo naših dragih prijatelja.
Sreća i zadovoljstvo koji su nam ispunili dan nisu uzeli u obzir posljedice koje su nas čekale u budućnosti. Naša životna situacija bila je ograničena na majčin skromni dvosobni stan, jer je karijera mog supruga stagnirala, sprječavajući nas da osiguramo vlastiti stan. Jasno se sjećam trenutka kada sam shvatio da je to označio prekretnicu prema neizbježnom kraju. U pripremi je bilo naše dugo iščekivano putovanje na Bali, odredište koje smo željeli istražiti. Pažljivo smo isplanirali svoje izlete i čak položili polog. Međutim, kad je došlo vrijeme da podmiri preostali iznos, moj je suprug priznao da nema financijskih sredstava za to.

U našem profesionalnom životu nailazili smo na izazove tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Međutim, nikada nisam očekivao razinu razočaranja koju će mi donijeti. Kako bih financirao naš odmor, uzeo sam zajam, zamišljajući ugodan bijeg. Nažalost, brzo se to pretvorilo u noćnu moru ispunjenu optužbama, stalnim svađama, pa čak i prijetnjom razvodom. Zaista je izvanredno da smo uspjeli izdržati još tri godine u ovako kaotičnom okruženju. Bez mog znanja, postupno sam postala primarni hranitelj naše obitelji, dok je moj suprug nastavio karijeru pisca. Sudbina je htjela da sam i ja potražila utjehu u zagrljaju mlađeg muškarca.

U vjenčanju poput knjige priča naši su se putevi ukrstili kad je on bio živahni 27-godišnjak i ja, mudra 40-godišnjakinja. Kao kolege koji dolaze iz provincije, naša je zajednička težnja bila ostaviti trag u užurbanom gradu Moskvi. Od samog početka osvojili su me njegova neodoljiva karizma i nepokolebljiva odlučnost. Odveo me u očaravajuće kafiće, darivao me dragocjenim darovima i priredio iznenađenja od kojih zastaje dah koja su me ostavila u čudu. Jedno sjećanje koje će mi zauvijek ostati urezano u sjećanje je prilika kada je dogovorio naš susret na krovu visokog nebodera. Prošlo je dosta vremena otkako me moj suprug počastio tako veličanstvenim gestama.

Ponizno tražim priliku da nastavim rasti i napredovati. Nakon godinu dana veze donijela sam tešku odluku o razvodu od supruga, što me emotivno jako opteretilo. Unatoč nevoljkosti da prihvati situaciju, molio me je za oprost, lijejući suze i klečeći preda mnom, očajnički se nadajući da neću ostaviti njega i našeg sina. Međutim, već sam započela novo poglavlje u svom životu, ono koje je obećavalo sreću i ispunjenje. Najizazovniji aspekt ove situacije bio je utjecaj koji je imala na našeg trinaestogodišnjeg sina, koji se žestoko opirao ideji da pusti svog oca. Svoj bijes usmjerio je prema meni, neprestano izražavajući svoje nezadovoljstvo. A kad je Ivan došao u naše živote, potpuno se povukao u sebe.

Tijekom tog razdoblja oslanjao sam se isključivo na svoju baku da ispuni ulogu primarne skrbnice u životu mog djeteta. Preuzela je obveze provjeravanja zadaća, pripremanja školskih obroka i odlaska na roditeljske sastanke, zadatke koje ja nisam mogla ispuniti zbog svog zahtjevnog radnog vremena. Razmišljajući o tome sada, osjećam duboku grižnju savjesti zbog svoje odsutnosti tijekom tih značajnih trenutaka.


Moj primarni cilj u tom razdoblju bio je izgraditi svjež život prepun radosti. Zajedno smo se upustili u brojne uzbudljive eskapade, odvaživši se na odredišta koja su nekad bila izvan naše najluđe mašte: Šri Lanka, Kambodža, Jamajka. Kulminacija naše krajnje težnje materijalizirala se u našem vjenčanju, koje se odvijalo usred prekrasne pozadine oceanskog sjaja Balija. Dok sam se probijala do oltara, stopala su mi grlila površinu zemlje, ukrašena besprijekornom bijelom haljinom, dok je izvrstan svadbeni luk ukrašen cvjetovima uokvirivao očaravajući prizor. Ova scena bila je u oštroj suprotnosti sa skromnim okupljanjem koje je obilježilo moj prvi brak, jednostavnom druženju održanom u kantini sa samo 50 nazočnih.

Nakon devet mjeseci čekanja napokon je stigla naša kći, što je Ivanu i meni neizmjerno obradovalo. Kad su saznali za moju trudnoću, moji su prijatelji izrazili svoju zabrinutost, dovodeći u pitanje mudrost postati majka u dobi od 43 godine. „Što je s tvojim zdravljem?” upitali su, odmahujući glavama u znak neodobravanja. “Kako ćete se snaći kada vaše dijete krene u školu, a vi navršite pedesetu?” Unatoč njihovim brigama, moj fokus je ostao nepokolebljiv. Moj primarni cilj bio je dati svom dragom partneru dar roditeljstva, dok potajno gajeći duboku želju za kćerkom.

Potpuno sam uvjerena da će žene koje su postale majke nakon četrdesete suosjećati i stati uz mene po ovom pitanju: nikad nije kasno, samo da je dobrog zdravlja! Daleko je bolje krenuti na put roditeljstva kasnije u životu nego nikada ne doživjeti čisto blaženstvo trudnoće i čudo poroda. U znak sjećanja na dolazak naše dragocjene kćeri, Ivan me iznenadio divnim darom – sjajnim, potpuno novim Hyundai Solarisom ukrašenim velikom mašnom na vrhu krova. Prve dvije godine majčinstva odvijale su se besprijekorno. Brzo sam se vratila na stas prije trudnoće, a dani provedeni u rodilištu bili su sve samo ne monotoni. Nastavili smo izlaziti u svijet, uživali u društvu naših dragih prijatelja i uvijek sa sobom nosili naš mali smotuljak radosti za vožnju.

Naš je odnos izgledao kao savršen, no sukobi i nesporazumi bili su neizbježni, kao što se moglo i pretpostaviti. Bilo zbog razlike u godinama ili moje asertivne prirode, preuzeo sam ulogu glavnog. Moram priznati da su njegovi postupci često odavali nezrelost i živcirali me, tjerajući me da potvrdim svoj autoritet. U početku je uvijek težio pomirenju, no s vremenom je prestao popuštati. Počeo je izražavati žalbe zbog moje pretjerane zaokupljenosti našim djetetom i moje usredotočenosti na sebe.

On više nije financirao moje troškove fitnessa i ljepote, zbog čega sam se vratila na posao i ovisila o svojoj baki da brine o našoj kćeri. Naša nekoć osebujna obiteljska dinamika brzo se transformirala u dva različita puta koji se nikad nisu presijecali. Nakon još jedne svađe oko odgoja našeg djeteta, odlučio je otići. U međuvremenu sam marljivo tražio posao i na kraju osigurao sponzora.

U nedostatku bilo kakve pomoći, našla sam se u izazovnoj situaciji dok sam pokušavala usmjeravati svoju trogodišnju kćer i podržati prijelaz starijeg sina iz srednje škole na fakultet. Suočen s financijskim ograničenjima, počeo sam tražiti dodatni posao, što me je na kraju dovelo do toga da se susrećem s jednom velikodušnom osobom. Dok sam prisustvovao raznim intervjuima, zainteresirao sam iskusnog nadređenog koji je žudio za uzbuđenjem svojih kasnijih godina, dok sam ja tražio financijsku pomoć.

Trajanje našeg romantičnog partnerstva bilo je značajno, karakterizirano ekstravagantnim obrocima u otmjenim restoranima, njegovim raskošnim darovima moderne odjeće i profinjenog nakita, njegovom neprocjenjivom pomoći u olakšavanju upisa mog sina u školu i njegovom financijskom potporom za prvu godinu fakulteta. Unatoč svojoj dobi od 48 godina i razočarenjima koja sam pretrpjela iz prethodnih brakova, namjerno sam odlučila prekinuti vezu. Ova je odluka bila motivirana mojom trajnom čežnjom za autentičnom i kohezivnom obiteljskom jedinicom.

Nakon četiri desetljeća života, našla sam se u braku s muškarcem mlađim od sebe, prigrlivši čuda majčinstva, da bi se kasnije razišli. A sada se nalazim upletena u strastvenu romansu sa živahnim i mladolikim partnerom. Može li ovo biti moja posljednja prilika? Možda. Kada vaše želje progutaju svaki vaš budni trenutak, postoji urođeno uvjerenje da će se one na kraju ostvariti. Putem platforme za upoznavanje upoznala sam Dimu, razvedenog mladića od 35 godina iz Kirova. Naša početna srdačna interakcija brzo je prerasla u duboku ljubav, što je na kraju dovelo do njegova posjeta mojoj rezidenciji u Moskvi.

Unatoč nedostatku zadivljujućeg šarma Alaina Delona, ​​običan pojedinac koji radi kao voditelj prodaje uspio me osvojiti do te mjere da sam svojevoljno zaronio u strastvenu ljubavnu vezu. Naša je veza procvjetala, posjećivali smo se, upoznavali svoje obitelji, a nedavno mi je poklonio prsten. Izrazio je želju da se preseli u Moskvu i izgradi zajednički život, čak je razgovarao o mogućnosti osnivanja obitelji. Naravno, osjećam strah zbog ponovnog upuštanja na ovo putovanje. Međutim, ne mogu a da ne razmislim može li ovo biti moja posljednja prilika da pokažem radosnu obiteljsku vezu za kojom sam oduvijek žudio. Vrijedni uvidi i komentari iskusnih stručnjaka.

Prema Marini Zemcovoj, stručnjakinji na području obiteljske psihoterapije, izraz “Sjedi u bradu, vrag u rebra” obično se povezuje sa sredovječnim muškarcima koji prolaze kroz iznenadnu transformaciju iz pribranih obiteljskih muškaraca u nestašne donžuane koji se bave upitne aktivnosti. Ipak, ova poslovica vrijedi i za žene starije od 40 godina. Vrijedi napomenuti da ova dob nije fiksna, jer “đavo u rebrima” može isplivati ​​na površinu u 30-im ili 50-im godinama života, ili čak u bilo kojem trenutku života. No, navršenih 40 (otprilike) godina često se smatra krizom srednjih godina koju doživljavaju mnoge žene.


Možete li mi dati najnovije informacije o trenutnim okolnostima? U ovoj fazi žene počinju osjećati učinke starenja, koji postaju vidljiviji izvana. Društvena fiksacija na mladost i ljepotu vrši ogroman pritisak. Osobito u današnje vrijeme, s napretkom kozmetičkih zahvata i prevladavanjem društvenih mreža, često susrećemo žene u pedesetima koje izgledaju kao da su u tridesetima, stvarajući iluziju da je takav mladenački izgled moguće postići uz odgovarajuća financijska sredstva. Ovi kombinirani čimbenici doprinose osjećaju sumnje u sebe kod žena.

Nakon što navrše 40 godina, pojedinci često odvoje trenutak za procjenu svojih postignuća u svojim profesionalnim nastojanjima i osobnim odnosima. Često se te procjene ne poklapaju s njihovim početnim težnjama. Ipak, još uvijek postoji prilika za nadoknadu propuštenih prilika. Scenarij koji slijedi odvija se na sljedeći način: ako se žena nađe u svojim 40-ima suočena s mnoštvom izazova, nezadovoljavajućim brakom, slabom karijerom i općim osjećajem nezadovoljstva, može iskoristiti priliku da povrati osjećaj mladosti, privlačnosti, i svrhu. Možda se upusti u strastvenu aferu s mlađim ljubavnikom ili više ljubavnika, a pritom se odluči za razna kozmetička poboljšanja kako bi poboljšala svoj fizički izgled. Nadalje, može odlučiti imati dijete kako bi ispunila svoju čežnju da postane majka, osobito ako je njezin početni pokušaj bio neuspješan.

Nedavno istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu usredotočilo se na osobe u dobi od 40 i više godina, otkrivajući značajan broj sudionika koji su priznali da su istraživali svoju seksualnost kasnije u životu. Opće je prihvaćeno da je imati partnera koji je mlađi sasvim normalno. Pri donošenju takve odluke ključno je pažljivo razmotriti potencijalne ishode i situaciji pristupiti razborito i mudro, umjesto da ulijećete u nju bez promišljenog promišljanja. Međutim, uspostavljanje skladne veze s mlađim partnerom može predstavljati izazov. Mogu se pojaviti nerealna očekivanja, poput financijske stabilnosti ili stvaranja karijere, koja mlađi partner možda još ne može ispuniti. Štoviše, može postojati tendencija da ih se doživljava kao neiskusne ili inferiorne, što dovodi do neslaganja u pogledu tumačenja događaja i vrijednosti.

Ads