Vjenčanje Bobe Živojinovića i Lepe Brene jedno je od najznačajnijih vjenčanja u povijesti bivše Jugoslavije. Brena je u to vrijeme bila na prilično negativnom glasu zbog veze s najboljim svjetskim tenisačem, iako je Boba bio u zakonitom braku.


Ovaj tenisač, 19. na svjetskoj ljestvici pojedinačno i 8. u parovima, ima izniman rekord s 34 naslova u pojedinačnoj konkurenciji i 22 u igri parova. Jedno od njegovih najznačajnijih postignuća je pobjeda na Roland Garrosu. Iako je stigao do četvrtog kola Wimbledona, njegovo bogatstvo nadmašuje ne samo Cristiana Ronalda i Lionela Messija zajedno, već i Novaka Đokovića. Ako ste uspješno identificirali ovu osobu, čestitamo! Ako ne, pripremite se da vas oduševi predstavljanje tenisača koji ima istaknuto mjesto u povijesti “Bijelog sporta”.

Dopustite mi da vam predstavim Jona Cirjaka (85), umirovljenog rumunjskog tenisača koji je postigao zapažene uspjehe u svojoj karijeri. U našim krajevima poznat je po tome što je bio kum na vjenčanju Bobe Živojinovića i poznate pjevačice Lijepe Brene. Ne samo da je ovaj bogati Rumunj briljirao u tenisu, već su se također okušali u hokeju i čak sudjelovali na Zimskim olimpijskim igrama održanim u Tokiju 1964. Nakon vremena provedenog na ledu, vratili su se u svijet tenisa, preuzimajući ulogu trenera za cijenjeni igrači kao što su Boris Beker, Giljerm Viljas i Marat Safin. Međutim, njihov trenerski angažman bio je kratkog vijeka jer su se na kraju odlučili posvetiti drugim nastojanjima.
Osnivajući “Cirjak grupu” sredstva je usmjerio u razne poduzetničke pothvate u području nekretnina, automobilske industrije i financijskih usluga. Prema Forbesu, njegovo se bogatstvo procjenjuje na 1,6 milijardi funti, nadmašujući procijenjenu vrijednost Lionela Messija od 500 milijuna funti i Cristiana Ronalda od 450 milijuna funti. Cirjakova duboka ljubav prema automobilima i motociklima očituje se kroz njegovu izvanrednu kolekciju od više od 400 modela, uključujući one koji su nekoć bili u vlasništvu poznatih ličnosti poput Al Caponea i Eltona Johna, koji predstavljaju raznolik raspon globalnih statusa slavnih.

Čirjak je napravio izvanredan povratak na nedavnom turniru Roland Garros u lipnju, nakon duljeg izbivanja iz javnih nastupa. U fascinantnom otkriću otkrio je da je otac 35 potomaka, od kojih je 32 rođeno izvan braka. Imena njegove djece njegov odvjetnički tim držao je u tajnosti, iako se očekuje da će oni naposljetku istupiti, osobito kad krene natjecanje za njegovo nasljedstvo. Zanimljivo je spomenuti da Novak Đoković ne uživa preveliko poštovanje kod kuma Bobe Živojinovića.

Čirjak je izrazio duboku zabrinutost ponašanjem Srba u borbi protiv koronavirusa. “Njegov izbor u vezi s cjepivom bila je značajna pogreška koja mu je ozbiljno narušila ugled. Teži ugledu na Johna McEnroea ili Iliju Nastasea, ali nema bitnu karizmu za takve pothvate”, primijetio je Čirjak. Nakon svrgavanja Ceausescua i komunističkog režima u Rumunjskoj početkom devedesetih, kum Bobe Živojinovića postigao je golem uspjeh.

Mudrim donošenjem odluka, strateški je rasporedio svoje bogatstvo u raznolik niz poduzeća, kao što je pionirska nacionalna privatna bankarska institucija, zajedno s pothvatima u osiguranju, leasingu i zrakoplovstvu. Izvanredan prosperitet koji je postigao potaknuo ga je da osigura prestižnu poziciju na Forbesovom cijenjenom popisu milijardera 2007. godine, označivši ga kao prvog Rumunja koji je dobio ovo cijenjeno priznanje. Osvrćući se na svoja postignuća, istaknuo je značaj odnosa poslovnog čovjeka prema novcu, ističući da on po važnosti nadilazi puko gomilanje bogatstva.

Često spominjan u engleskim medijima, ovaj je pojedinac poznat po tome što je jedini vlasnik dva automobila Rolls-Royce Phantom IV, što je nevjerojatno rijetka pojava s obzirom na to da postoji samo 18 ovakvih vozila! Štoviše, posjeduje automobile koji su nekoć bili u vlasništvu uglednih ličnosti poput Eltona Johna i Bernieja Ecclestonea. Naime, cijenjeni BMW muzej u Münchenu čak je posudio jedno od njegovih vozila Rolls-Royce, procijenjeno na oko 1,5 milijuna eura, za izlaganje u svojoj cijenjenoj zbirci.

Rolls-Royce Phantom IV, prikazan na popratnim slikama, koristili su španjolski kralj Felipe i kraljica Letizia Ortiz na dan njihovog vjenčanja, koje se održalo 22. svibnja 2004. Ovaj konkretni model ima jedinstvenu prednost jer je jedan od samo tri vozila Rolls-Royce koje je Francisco Franco, bivši španjolski diktator, posebno naručio u listopadu 1948. Ta su mu vozila naknadno isporučena u ožujku 1952. Značajno je da ova vrsta automobila ima veliki značaj u Rumunjskoj, jer se može pohvaliti najvećom koncentracijom takvih vozila širom svijeta. Stoga je vrlo poželjan među članovima kraljevske obitelji.

Ads