Poznata kantautorica Jadranka Stojaković je rođena 195. godine u Sarajevu a tu je i započela svoju zaista jedinstvenu karijeru. Tokom kasnih sedamdesetih godina je počela sa obradom bosanskih sevdalinki i starih, gradskih, ljubavnih pjesama, koje mnogi sada i poznaju u novijim muzičkim aranžmanima. Publika u cijeloj našoj regiji Jadranku pamti po njenim pjesmama i velikim hitovima “Sve smo mogli mi”, “Ima neka tajna veza”, “Muzika je svirala”, “Čarobnjaci”, “Što te nema” i mnogim drugim, ali dosta njih ne zna kakav je ona anđeoski glas imala, na čiju osjećajnost niko nije mogao da ostane imun. Njene pjesme su inspirisane i njenom bolnom dušom i životom koji je nije mazio:

” Život mi je bio težak još od djetinjstva. Do pete godine živjela sam sa majkom, koja se selila iz mjesta u mjesto, pa sam prešla kod babe, a onda su brigu o meni preuzeli ujak i njegova žena. I oni su se selili po cijeloj Njemačkoj, Norveškoj i Španiji” – ispričala je ona svojevremeno, a pisali su mnogi regionalni mediji. Ona je svoju muzičku karijeru bila započela po nekim američkim džez klubovima u Njemačkoj, a njen uspjeh ju je na kraju bio doveo čak do Japana

Na veliku žalost, njenu uspješnu karijeru je prekinuo rat na ovim našim prostorima, te kako je i sama izjavljivala u to vrijeme nije mogla da uživa u svom uspjehu dok neprestano razmišlja o tome kako su njeni bližnji i da li su uopšte živi. Ona je u Japanu provela čak 23 godine a tokom rata je u njen stan u Sarajevu bio ušao nepoznat čovjek, koji je taj stan na prevaru i prodao.

Ostatak pročitajte OVDJE

Ads