Proslavljeni harmonikaš Aleksandar Sofronijević i cijenjena doktorica medicine Kosana Stišović nedavno su se vjenčali i postali tražen par u svojim strukama.

Atmosfera na iščekivanom vjenčanju godine ispunjena je pozitivnom energijom i oduševljenim uzvanicima jer su mladenci već otplesali svoj prvi ples.

 

Unatoč tome što su svečanosti u ranoj fazi, energija je visoka i svi su već ustali i plešu. Naša kamera vješto je uhvatila živahne plesne nastupe Prijovića i Filipa, Zorice i Kemiša, a Ana Bekuta je ta koja će vas istinski oduševiti.

Folk pjevačica je tijekom događanja veselo plesala uz modnog dizajnera Mladena Milivojevića, uz postojan i blistav osmijeh.

Obavještavamo vas da će orkestar Filipa Miladinovića iz Čačka nastupiti u cijenjenoj dvorani Sofronijevića, koji slovi za jednog od najtraženijih mladih glazbenika u našoj zemlji.

U našem narodu poznata je poslovica: „Bog na nebu, kum na zemlji“. Ove se kumske veze štuju i cijene, a uz njih je usko povezana čast, prijateljstvo i povjerenje.

U suvremeno doba uloga kumstva znatno je smanjena u odnosu na njezino značenje u prošlosti. Veze kumstva sada se lako sklapaju i prekidaju, zbog čega mnogi vjeruju da se često uspostavljaju za osobnu korist. Nedavno su u emisiji 150 minuta na Prvoj etnologinje Jasna Jojić i Nena Šantić razgovarale o tradicionalnom značenju kumstva i iznijele svoja viđenja izbora kumova. U emisiji su istaknuli preko 20 osoba koje su preuzele ulogu kuma.

Prebreak poznanika u pravo kumstvo može biti isplativ pothvat. U današnjem svijetu, kumskim vezama često nedostaje istinski interes, ali uspio sam pretvoriti neke od tih površnih veza u značajne veze. Dopustite mi da ispričam osobnu anegdotu da ilustriram ovu tvrdnju. Za vrijeme rata, kad je bio policijski sat, netko je iznenada pokucao na naša vrata prije zore. Osjećajući hitnost, moja baka je uzviknula: “Brzo, ovdje je!” Zaintrigiran, odmah sam se obratio djedu i raspitao se što se krije. Uz vragolast osmijeh, odgovorio je: “Upravo sam vam zato ja kum. Prijatelji i kumovi postoje da u naše živote unesu radost i ljepotu, čak i usred kaosa, možda na nekom ugodnom druženju u konobi.” Nena Šantić dodatno je naglasila taj osjećaj.

Prije pet godina doživio sam iscrpljujući moždani udar zbog kojeg sam ostao potpuno nepokretan. U tom teškom trenutku moji su kumovi pohrlili na moju stranu, ne zbog mene, nego u susret mojoj djeci. Upravo sam u tom nesebičnom činu pronašao najveći značaj. Nikada neću zaboraviti nepokolebljivu podršku koju sam dobio od svih koji su zvali i dolazili ponuditi svoju pomoć, bez obzira na sat. Ova prijateljstva imaju ogromnu vrijednost i zaslužuju najveće poštovanje. Ove obveznice su zaista neprocjenjive, ističe Nena Šantić.

Što prema tradiciji simbolizira uloga kuma i kako se on bira?

Kumstvo je institucija koja zauzima posebno mjesto u životu čovjeka, slično vlastitoj obitelji. Odabir kumova temelji se na kriteriju da su u nešto prosperitetnijem i imućnijem položaju od osobe koju uzimaju pod svoje. Kum je uvijek spreman pomoći kad god se obitelj nađe u poteškoćama. Te su obiteljske veze toliko jake da kum često izaziva više poštovanja nego biološka obitelj pojedinca. To mišljenje iznosi Jasna Jojić.

Jasna je rekla da je u našem suvremenom dobu praksa odabira kumova evoluirala, a sada se za tu ulogu traže prijatelji. Postalo je moderno imati i tradicionalna i nova kumstva na vjenčanjima ili krštenjima, jer mladi žele uspostaviti trajne veze između svojih vjernih prijateljstava i budućih generacija. Kada je u pitanju kumstvo vođeno osobnim interesom, Jasna smatra da je to izvanredna prilika da kroz ovu svetu instituciju u svoj život primimo prijatelja. Na kuma se uvijek može osloniti, jer je ova veza jednako važna kao i krvna veza.

U kojem se trenutku kum nađe primoran odbiti ulogu kuma?

Prema riječima Jasne Jojić, običaj je da kum koji je prisustvovao vjenčanju krsti i dijete. U slučajevima kada postoje i kum i kuma, neophodan je njihov dogovor. Pri odabiru kuma ključno je izabrati nekoga tko odiše pozitivnom energijom i ima sreće u životu. Vjeruje se da osoba koja obavlja krštenje treba imati izuzetnu sreću. No, ako bi se izabrani kum susreo s tragedijom, bilo bi potrebno da netko drugi uskoči i ispuni tu ulogu, pazeći da se negativna energija ne prenese na kumče. Preci su toga bili itekako svjesni, a sam kum može čak i odbaciti odgovornost ako zna za kakvu nesreću koja ga je zadesila. U slučaju da svekrva nije svjesna kumove nesreće, očekuje se da će imati dovoljno časti i ponosa da je osobno obavijesti da ne može prihvatiti ulogu kuma.

Ads