Za održavanje optimalnog zdravlja želuca ključno je pridržavati se temeljnog načela suzdržavanja od kasnih obroka. Konzumiranje obilnih obroka tijekom večernjih sati može otežati proces probave, jer je želucu potrebno dodatno vrijeme za razgradnju hrane. Kao posljedica toga, pojedinci mogu doživjeti osjećaj nelagode, težine i nadutosti. Neophodno je imati na umu da je želucu obično potrebno otprilike tri sata da u potpunosti probavi hranu, stoga je preporučljivo to uzeti u obzir kada razmišljate o vremenu kasnog obroka.

Kako biste spriječili preopterećenje želuca, preporučljivo je smanjiti unos sljedećih namirnica:

Uživanje u hrani bogatoj mastima, poput sladoleda, keksa i hamburgera, treba biti umjereno, osobito navečer. Važno je napomenuti da masti mogu izazvati osjećaj težine u želucu i nelagodu.
Punomasni sir, kao i drugi mliječni proizvodi poput mlijeka i jogurta, često se preporuča izbjegavati. Čokolada, unatoč sadržaju masnoće, sadrži kofein i teobromin, a oba imaju potencijal potaknuti želučani refluks.
Kako biste optimizirali probavu i ublažili nelagodu povezanu s konzumiranjem teških obroka prije spavanja, savjetuje se da se navečer klonite kisele hrane i orašastih plodova. Donošenje mudrih prehrambenih odluka i osiguravanje pravilne prehrane mogu uvelike poboljšati vaše probavno zdravlje.

Ads