Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrtnosti u svijetu. Kardiologinja Tara Narula tvrdi da značajan broj žena ostaje nesvjestan činjenice da ove bolesti predstavljaju najveći rizik za njihovo zdravlje.

Zanimljivo je da gotovo polovica žena u dobi od 20 i više godina ima kardiovaskularne bolesti. Osobito za žene, specifične zdravstvene tendencije koje se javljaju u djetinjstvu mogu poslužiti kao pokazatelji ili prekursori za razvoj određenih srčanih bolesti kasnije u životu.

Doživjeti početak menstruacije u dobi od deset godina ili čak ranije može povećati vjerojatnost da ćete se susresti s kardiovaskularnim problemima. Osim toga, komplikacije tijekom trudnoće, uključujući preeklampsiju i gestacijski dijabetes, mogu poslužiti kao pokazatelji mogućih zdravstvenih problema.

Dok se zadatak održavanja zdravlja srca može činiti napornim, njegov značaj se ne može precijeniti, kao što je istaknuo autor. S posebnim fokusom na zdravlje ženskog srca, identificirala je pet osnovnih praksi koje se nikada ne smiju zanemariti. Međutim, važno je napomenuti da se ove preporuke odnose na osobe svih spolova.

Zanemarivanje boli ili nelagode, vjerovanje u naš imunitet na bolesti srca, zanemarivanje upravljanja stresom ili mentalnog zdravlja, nesvjesnost obiteljske medicinske povijesti i preskakanje sna.

BONUS:

Istraživanje otkriva šest simptoma raka koje ne smijemo ignorisati

Rast i nekontrolirana dioba abnormalnih stanica koje potencijalno mogu metastazirati u različita tkiva i organe karakteriziraju ozbiljnu bolest poznatu kao rak. Ljudsko tijelo može biti pod utjecajem više od 200 različitih vrsta ovog stanja. Iako specifični simptomi mogu ukazivati ​​na mjesto tumorske izrasline, postoje i neki opći pokazatelji koji se mogu uočiti kod različitih oblika raka.

Stručnjaci dobrotvorne organizacije naglašavaju da, iako ovi simptomi mogu biti indikativni za manje ozbiljno stanje, ipak je važno biti na oprezu i obratiti pozornost na šest znakova upozorenja koje je identificiralo Cancer Research UK.

Prema Daily Expressu, stručnjaci su naglasili da, iako se mnoge od spomenutih indikacija i manifestacija mogu pripisati drugim stanjima osim raka, ključno je dati prednost ranom otkrivanju, jer ono može značajno utjecati na ishode. Imperativ je ne odbaciti abnormalnosti ili trajne probleme, bez obzira na to jesu li u skladu s navedenim popisom. Izričito se savjetuje traženje liječničke pomoći.

Stručnjaci naglašavaju koliko je važno biti svjestan vlastitog normalnog stanja i uključiti se u razgovor sa svojim liječnikom ako otkrijemo bilo kakve abnormalne promjene. Ovaj proaktivni pristup može uvelike pridonijeti ranom otkrivanju raka, što je ključni čimbenik u povećanju izgleda za uspješno liječenje.

Postoji šest pokazatelja na koje treba obratiti pozornost:

-Jako noćno znojenje ili simptomi groznice.
-Umor.
-Bol koja se ne može objasniti u bilo kojem određenom dijelu tijela i pojava neobjašnjivog –krvarenja ili modrica, poput stolice, tijekom mokrenja ili iskašljavanja krvi, kao i vaginalno -krvarenje između menstruacija, nakon spolnog odnosa ili nakon menopauze.
-Neočekivano smanjenje tjelesne težine. Atipična izbočina ili povećanje prisutno na bilo kojem dijelu tijela.

Ads