Korištenje vašeg pametnog telefona noću, s njegovim osvjetljenim zaslonom, ima potencijal poremetiti prirodni ciklus spavanja i budnosti vašeg tijela. Nedavne studije su otkrile da izlaganje umjetnom svjetlu nakon ponoći može potencijalno povećati vjerojatnost razvoja dijabetesa tipa 2.

Prema Science Alertu, istraživanje je obuhvatilo grupu od približno 85.000 pojedinaca u dobi između 40 i 69 godina. Ti su sudionici tjedan dana neprekidno nosili uređaje na ručnim zglobovima kako bi pratili svoju izloženost različitim intenzitetima svjetlosti.

Tijekom devet godina provedeno je opsežno istraživanje, nakon čega je uslijedilo dodatno istraživanje koje se posebno usredotočilo na osobe koje su razvile dijabetes tipa 2. Konačni nalazi otkrili su značajnu korelaciju između većine tih pojedinaca i njihove izloženosti umjetnom svjetlu tijekom sati od ponoći do šest ujutro.

Iako ne postoji konačna veza između dijabetesa i umjetnog svjetla, istraživanje je pokazalo da veće razine umjetnog svjetla tijekom noći mogu povećati vjerojatnost razvoja metaboličkih poremećaja.

Utvrđeno je da osobe koje su bile najviše izložene umjetnom svjetlu tijekom noći imaju 67 posto veću vjerojatnost razvoja dijabetesa tipa 2.

Opsežna istraživanja pokazuju da izlaganje umjetnom svjetlu noću, uključujući žuto svjetlo koje emitiraju lampe za čitanje ili plavo svjetlo koje emitiraju pametni telefoni i televizori, može imati štetan učinak na obrasce spavanja.

Na rezultate nisu utjecali različiti čimbenici koji mogu pridonijeti, uključujući spol, genetsku predispoziciju za dijabetes, prehrambene navike, razinu tjelesne aktivnosti, izloženost dnevnom svjetlu i navike pušenja ili konzumiranja alkohola.

Studija, koju su vodili istraživači sa Sveučilišta Monash u Australiji, zaključila je da bi izravna i pristupačna preporuka za izbjegavanje svjetla noću mogla potencijalno ublažiti globalni zdravstveni utjecaj dijabetesa tipa 2.

Značajno ograničenje ove studije je nemogućnost istraživača da razmotre vrijeme obroka, što ima potencijal utjecati i na cirkadijalni ritam i na toleranciju glukoze.

Nadalje, kada se razmatraju određeni socioekonomski čimbenici, poput stambenih prilika pojedinca, fokus je stavljen na regionalnu razinu, a ne na konkretnu osobu.

Kako bi stekli sveobuhvatno razumijevanje utjecaja noćnog svjetla na cirkadijalni ritam i njegovih potencijalnih učinaka na metaboličko zdravlje, znanstvenici moraju provesti rigoroznija istraživanja

Ads