Nažalost, u ovim je krajevima sve više mješovitih brakova. Iako brakovi između Srba i Muslimana u Bosni i Hercegovini nisu uobičajeni, ipak ih ima. Danas će se naš članak fokusirati upravo na ovu temu.


Nevjerojatna priča o Ramizovoj i Suzaninoj ljubavi svjedočanstvo je o neukrotivoj sili same ljubavi, koja je sposobna pobijediti sve prepreke, koliko god nepremostive izgledale. Njihov odnos služi kao svjetionik inspiracije s kojim se malo koja druga ljubavna priča može mjeriti. Bilo je to 2014. godine kada se Suzanin put ukrstio s Ramizovim tokom njenog posjeta Beču, u društvu prijatelja koji ju je nehotice odveo u Ramizov lokal. Suzana se živo sjeća trenutka kada ga je ugledala, shvativši da je odmah opčinjen njome. Čak ju je iznenadio dolaskom na rođendansku proslavu.

Suzana je mjesec dana kasnije veselo proslavila rođendan, a nakon što je preko zajedničkog poznanika saznao gdje se nalaze, Ramiz se odlučio pridružiti veselju. Dok smo ulazili u razgovor, oboje smo sinuli da smo porijeklom iz bijeljinskog kraja. Međutim, čim sam čuo njegovo ime, odmah sam shvatio da se pridržavamo različitih vjerskih uvjerenja. Odrastajući u pobožnoj obitelji unutar crkve, pomisao na uspostavljanje veze s nekim druge vjere činila mi se nedokučivom. Shodno tome, brzo sam odbacio svaku mogućnost veze čim je njegovo ime otkriveno. Suzana ostaje iskrena u svom priznanju.

Ramizova odlučnost nije posustala dok je neumorno slijedio Susan. Hvatajući dah, ustrajao je i na kraju dobio pristup Susaninom profilu na Facebooku, kontaktirajući s njom putem poruka. Međutim, Susanina nepokolebljiva predanost svojoj vjeri predstavljala je izazov jer se opirala bilo kakvom daljnjem uplitanju. Unatoč svom početnom otporu, Susan je na kraju podlegla Ramizovoj nepokolebljivoj potjeri i pristala izaći s njim na spoj. Njihov prvi susret pretvorio se u zadivljujuće devetosatno iskustvo koje je na nju ostavilo neizbrisiv trag. Međutim, Susan je odmah odbacila mogućnost nastavka veze jer je očekivala negativnu reakciju roditelja.

Roditelji nisu podržali ideju o romantičnoj vezi. Ramiz i Suzana, oboje mladi ljudi od 21, odnosno 19 godina, nakon kratkog perioda krenuli su na romantično putovanje. Skrivanje naše veze od roditelja oduzelo mi je cijelu godinu života. Na kraju sam skupio hrabrosti da otkrijem istinu, što se pokazalo kao neizmjerno težak trenutak za mene. Nažalost, težina njihova neodobravanja postala je nepremostiva, što je rezultiralo konačnim raspadom naše veze. Vrijedno je napomenuti da smo oboje bili izuzetno mladi u to vrijeme. Zaustavio sam njegov napredak i zatražio da vidim njegovu vozačku dozvolu.
Tijekom sljedećih godina njihova su se putovanja u više navrata ukrstila; međutim, nastavili su postojati u zasebnim sferama. U jednom su trenutku čak poduzeli namjernu akciju međusobnog blokiranja na raznim platformama društvenih medija. Ipak, sudbina se umiješala i organizirala njihov ponovni susret prije dvije godine. Dok sam ispunjavao svoje dužnosti službenika za provođenje zakona stacioniranog u Beču, slučajno sam ga susreo kako vozi nedavno kupljeni automobil tijekom jedne od mojih smjena. Potaknut svojom predanošću poštivanju zakona, donio sam odluku da ga povučem. Suzana se živo sjeća njegove reakcije, koja je istovremeno bila iznenađenje i razdraganost.

U nastojanju da zadržim svoju profesionalnost, zatražio sam njegovu identifikaciju i vozačku dozvolu. Prije ovog susreta nismo imali nikakve veze na društvenim mrežama, pa je naš prvi susret nalikovao na zadivljujuću scenu iz filma, kako to Suzana rječito prikazuje. Tijekom godina, naša je ljubav jedna prema drugoj trajala. U sljedećem susretu, putevi Suzane i druge osobe ponovno su se spojili, ovaj put dok je Suzana bila zadubljena u svoj posao, što je rezultiralo divnom razmjenom između njih dvoje.

Tijekom godina naše razdvojenosti, pokrenuto je dopisivanje, otkrivajući da su naši umovi ostali isprepleteni i da naša ljubav jedno prema drugom nikada nije nestala. Međutim, prihvaćanje mojih roditelja predstavljalo je značajnu prepreku. U početku smo odlučili tajiti našu vezu nekoliko mjeseci, ali nije prošlo dugo prije nego što sam odlučila otkriti istinu svojim roditeljima, što je na kraju dovelo našu vezu do kraja. Dok me osude drugih ne zabrinjavaju, Suzana razmišlja o trenutku koji je i izazovan i oslobađajući. Što se tiče Ramiza, on je sada postao predmetom roditeljskog obožavanja.

U početku su Ramizovi roditelji izrazili svoje negodovanje, no s vremenom je njihov otpor omekšao i počeli su ga prigrliti. Sada ga izuzetno cijene i neizmjerno su sretni što je Ramiz postao sastavni dio mog života. Naše radosne prilike sada obuhvaćaju i Božić i Uskrs, i čak mi se pridružio u svečanom zadatku pripreme češnjaka za naše božićne proslave. Zajednica ima jedinstven način obilježavanja i Uskrsa i Bajrama. Okupljaju se kako bi ispratili Bajram i s ljubavlju pripremili obrok za Ramizovu obitelj. Naše vjenčanje trebalo bi se održati u jesen ove godine i ne mogu biti više oduševljena.

Bez obzira na neodobravanje i osudu drugih, naša nepokolebljiva odluka je pokazati da ljubav može prevladati čak i usprkos vjerskim razlikama. Suzana, nepokolebljiva policajka, i Ramiz, majstorski kuhar u užurbanom restoranu, krenuli su u brojne eskapade diljem svijeta. Njihov zajednički žar za istraživanje natjerao ih je da uspostave TikTok profil, koristeći svoje raznolike susrete da inspiriraju i uzdignu druge.

Ads