Očuvanju pamćenja uvelike može pomoći svakodnevno učenje pjesme ili molitve, kako je predložio ugledni srpski akademik Vladeta Jerotić. Ova praksa naglašava važnost kontinuiranog stjecanja novih znanja i vještina za održavanje uma oštrim. No, uz mentalne vježbe, prehrana također igra ključnu ulogu u održavanju optimalne funkcije mozga.

Stručnjaci su istaknuli da određene namirnice imaju značajan utjecaj na dobrobit našeg mozga. Među bitnim nutrijentima za zdravlje mozga, omega-3 masne kiseline imaju veliko značenje. Prisutnost ovih masnih kiselina ključna je za očuvanje zdravlja mozga i zaštitu od kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem. Masna riba, poznata kao hrana za rad mozga, bogata je omega-3 masnim kiselinama i toplo se preporučuje za optimalan rad mozga.

Food rich in omega 3 fatty acid and healthy fats. Healthy eating concept

Među prirodnom hranom, masna riba, uključujući losos, skušu, tunu i haringu, ima najveću koncentraciju omega-3 masnih kiselina. Znanstvene studije pokazuju da uključivanje masne ribe u vašu prehranu na tjednoj bazi može donijeti značajne kognitivne prednosti i smanjiti vjerojatnost demencije.

Održavanje zdravlja mozga i živčanog sustava oslanja se na ključnu ulogu koju imaju omega-3 masne kiseline.

Očuvanje zdravlja stanične membrane ključna je uloga omega-3 masnih kiselina, budući da pridonose održavanju cjelovitosti i fluidnosti potrebnih za optimalno funkcioniranje mozga.

Povećavajući učinkovitost sinaptičkih veza, oni igraju ključnu ulogu u olakšavanju komunikacije između neurona, što u konačnici dovodi do poboljšane komunikacije među moždanim stanicama.

Njihova se uloga proteže na potpomaganje u sintezi i funkcioniranju neurotransmitera, posebice u proizvodnji ključnih neurotransmitera odgovornih za regulaciju raspoloženja i kognitivnih sposobnosti.

Omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u podržavanju protoka krvi u mozgu, poboljšavajući cirkulaciju kako bi se osiguralo da mozak prima dovoljnu količinu kisika i esencijalnih hranjivih tvari.

Pomažući u rastu moždanog tkiva, igraju ključnu ulogu u promicanju stvaranja novih moždanih stanica, dok također održavaju cjelokupno zdravlje postojećeg tkiva.

Ove tvari pomažu u kogniciji, posebice pamćenju, poboljšavajući kognitivne funkcije i promičući optimalno zadržavanje pamćenja.

Studije pokazuju da uključivanje omega-3 masnih kiselina u prehranu može učinkovito ublažiti vjerojatnost pojave simptoma povezanih s anksioznošću i depresijom, čime se smanjuju povezani rizici.

Redovita konzumacija omega-3 masnih kiselina povezana je sa smanjenim rizikom od razvoja demencije i drugih neurodegenerativnih poremećaja, čime se smanjuje vjerojatnost takvih stanja.

Kako biste optimizirali pozitivne učinke omega-3 masnih kiselina na zdravlje mozga, preporučljivo je uvrstiti masnu ribu u svoj tjedni plan obroka. Evo nekoliko preporuka kako to možete postići:

Priprema lososa na žaru sa prilogom od zelenog povrća, poput brokule ili špinata, jednostavna je i ukusna opcija.

Skuša, riba koja obiluje omega-3 masnim kiselinama, može se pripremiti pečenjem s prekrasnom mješavinom začina uključujući limun, češnjak i peršin.

Za praktičan obrok, razmislite o uključivanju tune u svoj jelovnik. Kako biste napravili cjelovito i hranjivo jelo, kombinirajte ga s cjelovitim žitaricama i povrćem.

Napravite ukusan i hranjiv obrok kombiniranjem haringe, ribe koja obiluje omega-3 masnim kiselinama, s mješavinom povrća na ražnjićima.

Kako bi se osiguralo optimalno zdravlje mozga, bitno je uključiti se u mentalnu stimulaciju i konzumirati dobro uravnoteženu prehranu. Uključivanje omega-3 masnih kiselina, kojih ima u izobilju u masnoj ribi, igra ključnu ulogu u zaštiti od demencije i održavanju kognitivnih funkcija. Redovitim uključivanjem masne ribe u svoje obroke možete značajno pridonijeti cjelokupnom zdravlju svog mozga i cijelog tijela. Osim toga, pridržavanje savjeta Vladete Jerotića i svakodnevno aktivno stjecanje novih znanja dodatno će pomoći u očuvanju mentalne oštrine i pamćenja u godinama. Ne zaboravite dati prednost prehrani bogatoj omega-3 masnim kiselinama za živahan i ispunjen život.

Ads