Danas ćemo razgovarati o najvitalnijem organu ljudskog tijela, srcu. Iako je odlazak u teretanu općenito pozitivna odluka, ključno je imati na umu da tjelesna aktivnost može opteretiti tijelo. To može dovesti do povećanog rizika od zastoja srca ili srčanog udara, osobito tijekom intenzivnog vježbanja. Kako biste umanjili ove rizike, neophodno je baviti se umjerenom tjelovježbom i uzimati česte pauze. Dr Petar Otašević, specijalist kardiologije i izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, preporučuje pridržavanje savjeta medicinskih stručnjaka kada je u pitanju vježbanje. Osobe srednje i starije dobi trebale bi proći osobnu procjenu zdravlja prije bavljenja tjelesnom aktivnošću.

 

 

 

Dok radimo kao liječnici, često savjetujemo našim pacijentima da redovito vježbaju i izbjegavaju konzumaciju brze hrane ili hrane koja je bogata mastima, šećerom ili ugljikohidratima. Preporučena količina tjelesne aktivnosti je 150 minuta tjedno, a ne mora se ograničiti samo na aktivnosti u teretani. Umjesto toga, to može biti bilo koji oblik tjelesne aktivnosti koji pojedinac preferira, poput brzog hodanja, trčanja, vožnje bicikla ili čak samo hodanja. Ipak, ključno je biti oprezan i poduzeti sigurnosne mjere, osobito među osobama srednje dobi.

 

 

Prije početka bilo kakvog režima vježbanja MONDO-ov stručnjak toplo preporuča kardiološki pregled koji uključuje mjerenje tlaka, laboratorijske pretrage, EKG i ultrazvuk srca. Ovo je posebno važno ako ste u srednjim godinama i planirate vježbati u teretani. Ovaj pregled će vam pomoći da odredite je li vježbanje sigurno za vas i s kojom razinom intenziteta biste trebali početi. Također se savjetuje da budno pratite i redovito kontrolirate otkucaje srca prema preporukama stručnjaka.

 

 

Medicinski stručnjaci ističu da je pri bavljenju tjelesnom aktivnošću nužno pratiti broj otkucaja srca kako ne bi prešao maksimalni prag. Taj se prag određuje oduzimanjem dobi pojedinca od numeričke vrijednosti od 220. Na primjer, ako netko ima 50 godina, njegov maksimalni broj otkucaja srca ne bi trebao prelaziti 170 otkucaja u minuti. Ključno je znati da je to najveći dopušteni broj otkucaja srca. Dodatno, doktor ističe da će se kako ljudi stare maksimalni broj otkucaja srca neminovno smanjivati.

Ads